Confidenţialitate

Legea offshore, în comisiile de specialitate ale Senatului

Legea offshore, care va permite exploatarea gazelor din Marea Neagră, intră marți la dezbatere în comisiile de specialitate ale Senatului. Proiectul a fost depus în Parlament în procedură de urgență, liderii coaliției promițând că va fi adoptat luna aceasta.

Legea offshore va ajunge miercuri în plenul Senatului, spune președintele camerei superioare a Parlamentului.  Florin Cîțu spune că legea are deja o formă și orice modificare ulterioară va trebui să fie agreată în Coaliție.

Legea offshore a primit până acum doar avize pozitive, fără propuneri de modificare față de forma depusă de inițiatori. Proiectul de act normativ a fost salutat inclusiv de investitori, care spun că astfel va fi deblocată exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Printre cele mai importante noutăți ale legii se numără eliminarea supraimpozitării veniturilor companiilor peste un anumit prag, creșterea limitei deducerilor din investiții și o împărțire a veniturilor de 60% pentru statul român și 40% pentru investitori.

România va avea drept de preemțiune la achiziția gazelor, urmând ca la export să meargă doar ceea ce depășește consumul intern.

Actul normativ urmează să deblocheze investițiile în cel mai mare zăcământ din Marea Neagră, Neptun Deep, estimat la 80 – 100 de miliarde de metri cubi de gaze.

Cu toate acestea însă, primele gaze din respectivul perimetru nu vor intra în conducte mai devreme de 2026 sau chiar 2027. Exploatarea urmează să fie făcută de Romgaz și OMV Petrom.

Într-un alt perimetru, mai mic, cu o capacitate de producție de un miliar de de metri cubi pe an, investițiile sunt finalizate, urmând ca primele gaze să fie pompate undeva în luna iunie.

Votul în plenul Senatului pentru legea offshore este programat pentru mâine, urmând ca actul normativ să fie apoi transmis Camerei Deputaților, care este forul decizional.