Confidenţialitate

Legea insolvenței persoanelor fizice nu intră în vigoare de astăzi, așa cum a decis Parlamentul

Președintele Klaus Iohannis nu a promulgat legea care le permitea celor care nu își mai pot plăti datoriile să intre în insolvență, după modelul firmelor. Documentul urmează acum a fi reexaminat de Parlament.

Președintele Klaus Iohannis nu este de acord ca legea insolvenței persoanelor fizice să intre în vigoare cu două luni mai devreme decât a stabilit guvernul, deoarece de la adoptarea acestei legi și până la intrarea sa în vigoare nu a existat suficient timp pentru elaborarea normelor de aplicare a legii și nici pentru înființarea comisiilor de insolvență din fiecare județ.

Documentul aprobat de Parlament nu respectă nici măcar termenele prevăzute de Constituție provind adoptarea, promulgarea și publicarea unui act normativ în Monitorul Oficial – spune șeful statului.

“Devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar şi cu două luni, poate afecta procesul de asigurare a măsurilor concrete privind alocarea resurselor umane şi bugetare necesare pentru organizarea şi funcţionarea comisiilor avute în vedere de Legea nr. 151/2015, cât şi a completelor de judecată. În lipsa cadrului funcţional şi organizatoric adecvat, apreciem că intrarea în vigoare a dispoziţiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 este de natură să facă inaplicabilă atât procedura administrativă de insolvenţă pe bază de plan de rambursare, cât şi procedura simplificată de insolvenţă”, precizează şeful statului.

Klaus Iohannis atrage atenția și că devansarea termenului de intrere în vigoare a legii insolvenței ar afecta activitatea instanțelor de judecată, deoarece ar fi nevoie de o suplimentare a personalului.

Legea urmează a fi reanalizată de Parlament. Documentul prevede că orice român care nu își mai poate achita datoriile, dar nu din vina sa, poate cere intrarea în insolvență. Astfel, datoriile sale sunt reeșalonate pe o perioadă de 5 ani, iar în acest interval nu poate fi executat silit și nici nu i se aplică penalități pentru întârzierea plăților. Planul de redresare financiară va fi prezentat unei comisii de insolvență, iar cheltuielile datornicului vor fi atent monitorizate de un administrator judiciar.