Legea dării în plată se va aplica și creditelor Prima Casă

Legea dării în plată se va aplica și creditelor acordate prin programul Prima Casă. Așa au votat astăzi senatorii din comisiile Economică și Juridică.

Practic parlamentarii din aceste comisii au respins cererea băncilor și a BNR de a exclude programul guvernamental din proiectul legii.

  Legea dării în plată a fost votată de senatorii din comisiile Juridică și Economică în varianta propusă de deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului. Și de această dată au fost respinse propunerile BNR și ale bancherilor. Între ele și excluderea programului prima Casă din lege, dar și aplicarea documentului pentru contractele aflate în derulare. Raportul comisiilor va ajunge acum în plenul Senatului, unde bancherii își vor susține din nou amendamentele.

În ședința comisiilor reunite, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor a pledat, cA şi reprezentanţii BNR, pentru excluderea programului Prima Casă din sfera de aplicare a legii dării în plată.

„Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case în prezent. Dacă programul nu este exceptat, programul nu mai are nicio valabilitate. Problema e dacă ne mai dorim acest program sau nu. Programul este foarte util”, a spus Jiru. Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a avertizat de mai multe ori că programul Prima Casă va fi desființat dacă va fi inclus în legea dării în plată. Aproape 160.000 de români au credite prin Prima Casă, iar dintre aceștia doar 0,04% nu au reușit să-și achite ratele.

          

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS