Legea dării în plată, discutată în Comisia Juridică. Locuința ipotecată ar putea acoperi în totalitate datoriile către bancă

Dai casa, scapi de achitarea creditului imobiliar !

Locuința cumpărată cu bani împrumutați de la bancă v-ar putea acoperi în totalitate datoriile pe care le aveți de achitat instituției bancare.

Proiectul – denumit legea dării în plată – a fost discutat astăzi de deputații juriști.     Odată adoptată, această lege NU le mai dă voie băncilor să se îndrepte către alte bunuri sau venituri ale persoanei care a acumulat datorii.

Cum era de așteptat, Banca Națională nu susține acest proiect de lege.  Băncile, la rândul lor, se opun vehement.

În prezent, dacă valoarea locuinței nu acoperă integral împrumutul acordat unei persoane, banca se poate îndrepta și către alte bunuri ale clientului – pentru a-și recupera banii. În unele cazuri, se ajunge chiar la poprire pe salariu.

Proiectul de lege oferă posibilitatea unei persoane datornice să-și cedeze locuința ipotecată și să scape TOTAL de datorii.   Inițiator este deputatul Daniel Zamfir.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Pentru a-și convinge colegii că o astfel de lege este importantă, deputatul a prezentat mai multe fragmente din reportaje TV în care erau prezentate cazurile unor datornici.

Imaginile nu i-au impresionat însă și pe reprezentanții Băncii Naționale – care sunt de părere că legea îi avantajeaza pe cei care au cumparat imobile înainte de criză, în scop speculativ.

Cu alte cuvinte, au împrumutat atunci sume mari de bani și au girat cu proprietăți care acum valorează mult mai puțin.   Băncile vor înregistra pierderi mari – crede directorul direcției Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă legea trece și de Camera Deputaților – for decizional în acest caz – reprezentanții BNR au anunțat că o vor contesta la Curtea Constituțională.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS