Confidenţialitate

Legea avertizorilor de integritate, la CCR. Kovesi spunea că va cere condiționarea acordării fondurilor de la UE de respectarea statului de drept

Curtea Constituțională dezbate miercuri sesizarea USR împotriva modificărilor aduse legii avertizorilor de integritate. Actul normativ a fost adoptat la finalul lunii trecute și a stârnit numeroase critici, inclusiv la nivel european.

Curtea Constituțională a devansat pentru miercuri, 13 iulie, termenul de dezbatere stabilit inițial pentru finalul lunii septembrie.

Asta după ce procurorul european, Laura Codruța Kovesi, a avertizat că va cere Comisiei europene să declanșeze împotriva României mecanismul care condiționează acordarea banilor europeni de respectarea statului de drept.

Kovesi a subliniat că modificările aduse legii descurajează avertizorii de integritate, ceea ce va îngreuna anchetarea infracțiunilor de corupție și de fraude cu bani europeni.

Critici dure au venit și din partea societății civile, care a avertizat că avertizorii nu mai beneficiază de protecție legală în urma noilor modificări, dar și din partea USR, partid care a și atacat legea la CCR.

Printre cele mai criticate modificări aduse legii se numără cea care interzice avertizorilor de integritate să facă sesizări anonime și cea care le interzice să vorbească cu presa.

Modificarea legii avertizorilor de integritate în sensul întăririi protecției legale este prevăzută de o directivă europeană și se numără printre angajamentele luate de România prin PNRR.