Legea anti-fumat, pe masa judecătorilor de la CCR

Curtea Constituțională discută miercuri contestația depusă de 33 de senatori referitoare la legea care interzice fumatul în toate spațiile publice.

Actul normativ a fost adoptat în decembrie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Cei 33 de senatori care au atacat la CCR legea susţin că raţiunea sesizării Curţii „nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia <<spaţiului public închis>>”.

Documentul înaintat celor 9 judecători precizează că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare.

În plus, contestatarii spun că  legea adoptată de Parlament creează o discriminare între deținuți şi cei aflați în tranzit într-un aeroport –  pe de-o parte şi ceilalţi cetăţeni fumători, pe de altă parte.

Potrivit unor surse politice, printre semnatari se numără senatori de la toate partidele:  Cristiana Anghel de la ALDE, Corneliu Dobritoiu de la PNL și Verestoy Attila de la UDMR.

Amintim, legea interzice fumatul în cluburi, baruri și restaurante, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.

Excepție fac celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă și zonele de tranzit de pe aeroport dedicate fumatului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS