Confidenţialitate

Legea alegerilor locale, sub lupa CCR

Curtea Constituțională dezbate, miercuri, sesizarea PNL împotriva legii privind alegerile locale din acest an.

Liberalii critică forma în care PSD, ALDE și Pro România au adoptat actul normativ, care amputează una dintre atribuțiile esențiale ale guvernului în materie electorală.

Cea mai mare nemulțumire a PNL în privința legii adoptate de opoziția PSD-ALDE-Pro România este că guvernul nu va mai putea stabili data scrutinului, așa cum a făcut în ultimii 30 de ani.

Noul act normativ prevede că data scrutinului din acest an va fi stabilită de Parlament, prin lege organică. Adică de aceeași majoritate care a votat legea, PSD, ALDE și Pro România, partide cărora li s-a alăturat și UDMR.

O altă prevedere a legii este că mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență. Asta înseamnă cel mult până la jumătatea lunii noiembrie, dacă situația din sănătate nu va impune instituirea unei noi stări de urgență.

Aceeași majoritate din jurul PSD, ALDE și Pro România a introdus prevederea că Parlamentul stabilește data alegerilor locale și nu guvernul și în legea de aprobare a ordonanței de urgență prin care Executivul a amânat localele care ar fi trebuit să aibă loc luna viitoare.

Rămâne de văzut dacă judecătorii constituționali vor fi de acord cu această amputare a atribuțiilor guvernului în ceea ce privește stabilirea datei alegerilor.