Le Figaro: „Un nou Guvern în România pentru a strangula justiția”

Nominalizările PSD-ALDE pentru Guvernul Dăncilă au ajuns și în presa internațională.

Ziarele străine fac remarci critice cu privire la al treilea guvern pe cale să fie instalat la București în numai 13 luni.

Publicațiile internaționale scriu despre instabilitatea politică, dar și despre numele a doi miniștri care ridică suspiciuni legate de anchete penale.

Numele Rovanei Plumb, desemnată să revină la Ministerul Fondurilor Europene, și cel al lui Radu Oprea, propus de PSD ca ministru delegat pentru Mediul de Afaceri apar în ediția online a New York Times ca argumente pentru a pune la îndoială eforturile de combatere a corupției pe care va fi dispus să le facă noul Guvern.

Despre Rovana Plumb publicația reamintește implicarea în afacerea Belina, fostul ministru al Mediului fiind suspectat de procurori că a înlesnit o serie de modificări administrative în așa fel încât insula de pe Dunăre să poată trece apoi la Consiliul Județean Teleorman în folosul direct al firmei Tel Drum.

Dosarul, mai scrie New York Times citând Associated Press, a fost blocat de Parlament.

În privința senatorului Radu Oprea, fost prefect de Prahova, publicația menționează acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani apărute și în prersa locală.

Articolul din New York Times arată spre Liviu Dragnea ca fiind „puternicul lider al PSD care nu poate fi prim-ministru din cauza unei condamnări, dar care decide în realitate politica guvernului”.

Cât despre Viorica Dăncilă, cotidianul american remarcă refuzul său de a răspunde la întrebări despre alegerea miniștrilor și pledoariile de până acum în favoarea modificării legilor Justiției.

Aceleași semne de întrebare sunt ridicate și Le Figaro. „România are un nou Guvern care va încerca să oprească justiția”, titrează publicația franceză, reamintind avertismentele Bruxelles-ului din ultimele zile.

Într-o corespondnță de la București, Le Figaro menționează „numeroasele incercari de reformare a justitiei, dirijate de cativa inalti demnitaricare doresc sa scape de urmarirea penala pentru coruptie, abuz de putere si deturnare a zeci de milioane de euro”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS