Confidenţialitate

Laura Codruța Kovesi spune că Iohannis i-a cerut demisia de la șefia DNA, în 2018. „Am refuzat, rolul meu nu e să ajut președinții” | AUDIO

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi susține că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia în 2018 de la șefia DNA. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru G4Media. Laura Codruța Kovesi a precizat că a refuzat să demisioneze.

Șeful statului a evitat la vremea respectivă să dea detalii despre acest subiect. Este de altfel, pentru prima dată când Laura Codruța Koveși declară că i s-a solicitat plecarea din funcție

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia în vara lui 2018 de la șefia DNA, înainte de a semna decretul de revocare, obligat fiind printr-o decizie a Curții Constituționale. Tot ea spune în acest interviu că a refuzat să demisioneze:

„Este un lucru pe care eu nu l-am făcut public, a fost o discuție între noi, nu am considerat că trebuie să fac public acest lucru. Mi-a cerut acest lucru, am refuzat pentru că nu aveam niciun motiv să demisionez. Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să își explice propriile lor decizii.”

În 2019, întrebat dacă înainte de a semna decretul de revocare a șefei DNA a avut o discuție cu Kovesi în care i-a cerut demisia, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns clar:

„Sunt discuții care nu se fac publice și cred că înțelegeți acest lucru, dar pot să vă spun că a fost un moment greu când am semnat acel decret.”

Amintim,  în februarie 2018, fostul ministru al justiţiei, Tudorel Toader  a declanşat procedura de revocare a Laurei Codruța Koveși, aducându-i mai multe critici.

În aprilie același an, șeful statului anunța că nu o revocă pe șefa DNA.

Ulterior Curtea Constituțională a soluționat conflictul dintre Președinție și Guvern, obligându-l pe șeful statului să o destituie din funcție.

La mai puțin de doi ani distanță, CEDO i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată în urma deciziei CCR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Parchetul European, condus de Kövesi, sesizat în cazul sutelor de mașini BMW cumpărate de Poliția Română