Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume – GALERIE FOTO

Lacul Ursu din stațiunea Sovata, judetul Mureș, este cel mai mare lac helioterm din lume.

Totodată, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetație bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp, dar și singurul lac natural din lume despre care se cunoaște data exactă la care s-a format.

Pe 27 mai 1875 a avut loc o prăbușire de teren, creându-se astfel o formațiune geologică, de natură carsto-salină, scrie cunoastelumea.ro.

lacul ursu (2)

Lacul Ursu și-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Se află la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime. Lacul are o suprafață de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lățimea de 170 m și o salinitate medie de 250g/l. Lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României.

lacul ursu (1)

Apa lacului deține proprietăți unice în întreaga Europă și este recomandată pentru băi de aproximativ 20 -30 de minute (10 – 15 minute pentru copii), pentru tratarea diferitelor afecțiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. Nămolul care se formează pe fundul lacului este și el folosit în diverse tratamente.

Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificațiile concentrațiilor saline ale apei lacului și încălzirea inegală a acestor straturi de către radiația solară”.

lacul ursu (3)

Foto: cunoastelumea.ro.