Confidenţialitate

Lacul Buhui, una dintre destinaţiile preferate ale regelui Ferdinand I – GALERIE FOTO

Lacul Buhui, cel mai mare lac de acumulare subteran din ţară, a fost construit pentru alimentarea cu apă potabilă a oraşului Anina.

În 1884 a fost amenajat un mic lac subteran prin bararea cursului râului la ieşirea din peştera Buhui.

Apoi, între anii 1907-1908, în amonte de lacul subteran s-a construit actualul baraj, lung de 60 metri şi lat de 4 metri.

Lacul Buhui este situat la o altitudine de 640 metri şi are o adâncime maximă de 12 metri, întinzându-se pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare.

Lacul Buhui, spun localnicii, a fost multă vreme una dintre destinaţiile preferate ale regelui Ferdinand I al României.

Regele Ferdinand I a venit în această zonă cu regina Maria și cu prințesa Ileana în 1926 pentru a vizita mina Anina. Pe atunci mina se numea Ferdinand. Atunci au vizitat şi lacul Buhui. Au zis că stau jumătate de oră şi au stat mai mult.

Tot localnicii spun că Ion C. Brătianu, în perioada în care deţinea funcţie de prim-ministru al României, a pescuit în lacul Buhui, unde a prins un păstrăv american de şapte kilograme.

Lacul Buhui a fost denumit Veneţia Banatului datorită faptului că aici se organizează plimbări cu barca, sporturi nautice, dar şi pentru peisajul inedit, pădurea de brad înconjurând lacul.

*Vizitarea lacului Buhui s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.