La Vama Stamora-Moraviţa e în pregătire un “sistem anti-șpagă”

Poliţia de Frontieră Română implementează la frontiera cu Serbia, de la Vama Moraviţa, tehnologie de ultimă generaţie pentru controlul documentelor, un proiect-pilot unic în Europa.  

După ce va intra în vigoare noul sistem, şoferii care vor să ajungă în Serbia nu vor mai intra în contact direct cu poliţiştii de frontieră.

 

La ultima percheziţie, desfăşurată chiar la începutul lunii iunie, procurorii DIICOT Timişoara au ridicat 18 poliţişti de la Moraviţa, acuzaţi de corupţie, contrabandă şi de sprijinirea traficului de migranţi sau a unor infractori daţi în urmărire generală.

În mod uzual, angajaţii de la vamă ar trebui să preia documentele șoferilor, să le scaneze şi să pună acestora diverse întrebări legate de destinaţie.

Dar noul sistem de verificare să-i facă pe șoferi să se simtă ca la autoservire, scrie Adevărul.

Mai întâi, maşinile intră într-un perimetru îngrădit de o construcţie metalică.

„Documentele sunt pe un suport, unde sunt scanate. Totul este supravegheat video dintr-un centru de comandă. Dacă totul este în regulă, atunci se deschide bariera, iar maşina poate pleca. Este un sistem foarte modern, de ultimă generaţie“, a explicat unul dintre poliţiştii de frontiera de la Moraviţa.

Conform site-ului Poliţiei de Frontieră Română, cu ajutorul echipamentelor high-tech, se vor realiza capturi live a imaginii faciale, ale imagini faciale din cipul electronic al paşaportului şi se va captura live a irisul călătorilor aflaţi la punctul de trecere a frontierei.

 

Sistemul ar urma să intre în probe în luna iulie şi să funcţioneze cel mai târziu până la sfârşitul verii.