Confidenţialitate

La patru ani după protestul din 10 august, procurorul general anunță noi suspecți în dosarul intervenției violente a jandarmilor

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, spune că au fost identificați noi suspecți în dosarul 10 August. Este vorba despre 20 de jandarmi cu funcții de execuție care ar fi folosit violența împotriva manifestanților adunați în fața Guvernului.

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, spune, într-un interviu acordat euronews.ro că au fost vizionate toate imaginile filmate în Piața Victoriei, în urmă cu 4 ani, la mitingul diasporei și pe baza acestor imagini au fost identificați 20 de jandarmi cu funcții de execuție, care și-au depășit atribuțiile legale și au folosit violența împotriva protestatarilor.

Gabriela Scutea nu exclude ca fostul premier de la acea vreme, Viorica Dăncilă și ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, să fie chemate la audieri.

De altfel, procurorul general a menționat că toate persoanele audiate până acum în acest dosar vor fi rechemate la audieri și a amintit că printre suspecții față de care au fost formulate acuzații încă din 2019 se află și un secretar de stat din Ministerul de Interne. Acesta e acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Revoltați că la 4 ani de la înăbușirea violentă a protestului din 10 august, nu s-a făcut dreptate, câteva zeci de oameni au ieșit, aseară, în Piața Victoriei și au afișat mesajul „Nu Uităm! Nu iertăm!”.

Protestul a fost organizat de reprezentanții a 10 ONG-uri, printre care și Delic.

Până acum, a fost finalizat doarul în care o angată a Jandarmeriei a fost a fost bătută și i s-a furat pistolul în fața Guvernului, două persoane fiind condamnate la închisoare.

Șefii Jandarmeriei de la acea vreme sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu.

Citește și: Patru ani de la reprimarea violentă a protestului din 10 august. Singurii condamnați au fost cei care au agresat o angajată a Jandarmeriei

Foto: Octav Drăgan