La muzeu, un wc din aur masiv

Vizitatorii care trec pragul unei toalete din Muzeul Guggenheim din New York se pot ușura, începând de vineri, într-un vas de WC din aur masiv, informează AFP. Vasul este o operă de artă a artistului italian Maurizio Cattelan, intitulată „America”.

Muzeul a înlocuit una dintre toaletele obișnuite, din porțelan, cu una echivalentă, la scară reală, din aur de 18 carate, perfect funcțională.

Vasul are o valoare de 38.000 de euro și poate fi folosit pe o durată nedeterminată.

„Cattelan a înlocuit toaleta din această baie cu o replică perfect funcțională, din aur de 18 carate, făcând disponibil pentru public un produs extravagant de lux ce este în mod normal rezervat pentru 1% din populație”, se arată pe site-ul muzeului.

Vasul de WC din aur va fi în permanență supravegheat de un agent care va sta lângă baie, iar toaleta va fi curățată la 15 minute.

Lucrarea lui Cattelan a fost comparată cu „Fântâna” lui Marcel Duchamp, un urinal din porțelan care a provocat valuri în lumea artiștilor când artistul a înscris-o la expoziția anuală a Societății Artiștilor Independenți din New York, în 1917. Aceasta a fost atunci respinsă, însă astăzi este privită drept una dintre operele de artă iconice din secolul XX.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS