Confidenţialitate

La Mamaia s-a amenajat prima plajă pentru persoanele cu dizabilități

Prima plajă pentru persoanele cu dizabilități s-a deschis, astăzi,la intrarea în stațiunea Mamaia într-o zonă cu acces facil.

Proiectul a fost gândit de un ONG care a reușit să achiziționeze șezlonguri speciale și scaune plutitoare pentru a ușura intrarea în apele mării.

Primele servicii sociale din România oferite, pe plajă, persoanelor imobilizate în scaune rulante sunt posibile datorită asociației “Împreună pentru România”, Constanța.

Proiectul a costat numai 7000 de euro, bani obținuți de la sponsori, nu de la autorități.

S-a reușit, astfel, achiziționarea, din Franța, a trei scaune flotabile, special construite pentru a intra în apa mării şi a rula pe nisip.

Pe plajă sunt așezate și şase sezlonguri mai înalte, care să permită trecerea din cărucior pe sezlong.

Cătălina Ioniță, imobilizată în scaun, este prima care a intrat în apa mării.

“În alte țări e ceva normal să poți face plajă chiar dacă ești în scaun rulant sau ai altă dizabilitate. E un fel de discriminare, cum să zic… nu a vrut nimeni sa fie așa. Ați văzut orașele, nu sunt deloc accesibilizate, d’apăi plajele”, spune tânăra.

Încântată că poate face plajă în condiții mai facile pentru persoanele cu nevoi speciale este și adolescenta Iulia Bangheorghe:“ E frumos din partea lor să ne includă pentru că chiar ne chinuim, pentru că se înfundă scaunul în nisip. Până acum s-a chinuit tata”.

Proiectul „Plajă şi mare pentru toţi” a devenit realitate și cu ajutorul managerul plajei care a oferit, gratuit, o zonă ca sa fie amenajata în acest fel. Iar Izabela Ștefan, reprezentanta Asociația
“Împreună pentru Viitor”, spune că nu se vor opri aici.

Și-au propus să amenajeze cate un colț de plajă pentru persoanele cu dizabilități în fiecare stațiune de pe litoral.

Scaunele flotabile și șezlongurile speciale sunt oferite gratuit persoanelor cu nevoi speciale pe baza cărţii de identitate, numai pe plaja amenajată la Mamaia.

Foto: Ghiulfer Predescu