Confidenţialitate

La Curtea de Apel din Bucuresti se judeca un nou termen in dosarul ICA (AUDIO)

Potrivit procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, procesul riscă să rămână fără niciun verdict, dacă instanța nu dă o soluție până la sfârșitul anului. Și asta pentru faptele s-ar prescrie în luna decembrie, după 6 ani de amânări.

Procurorii anticorupție au stabilit că Institutul de Cercetări Alimentare a fost privatizat cu păgubirea statului cu 60 de milioane de euro.

Unul dintre inculpații din dosar, fostul ministru Sorin Pantiș, acuză DNA că a inventat acest prejudiciu.

Până acum, toți inculpații din dosar s-au declarat nevinovați.

Avocații lui Dan Voiculescu vor încerca să obțină schimbarea încadrării juridice a faptelor de care este acuzat. Mai exact apărătorii vor să nu mai fie cercetat pentru spălare de bani, ci pentru tăinuire.

La ultimul termen din 7 iulie, judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea i-au audiat pe majoritatea inculpaților din dosar, inclusiv pe Dan Voiculescu și Gheorghe Mencinicopschi. De altfel, atunci a fost cea mai lungă zi din procesul ICA, zi în care majoritatea inculpaţilor au susținut că sunt nevinovați.

Potrivit anchetatorilor, privatizarea Institutului ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, prin subevaluarea bunurilor cu aproape 8 milioane de euro. Prejudiciul s-ar ridica la peste 60 de milioane de euro.

Dan Voiculescu nu a recunoscut acuzațiile. Mai mult le-a spus judecătorilor că procurorul de caz a intimidat martorii și a stabilit un prejudiciu fals.

Condamnat în primă instanță la 6 ani de închisoare cu executare, fostul director al Institutului, Gheorghe Mencinicopschi, a declarat că nu a obţinut niciun avantaj de pe urma privatizării ICA, precizând că nu este ‘omul de casă al lui Voiculescu’.

Iar fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, a spus că dacă Institutul nu ar fi fost privatizat, atunci acesta ar fi intrat în faliment.

După aceste audieri avocații au făcut o serie de cereri de schimbare a completului de judecată sau de strămutare a procesului. Toate au fost însă respinse.

Procesul durează de mai bine de 8 ani. În total, au fost peste 60 de termene de judecată. Anul trecut, Tribunalul București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 5 ani de închisoare pentru spălare de bani, iar fapta privind infracțiunea de folosire a influenței s-a prescris.