Confidenţialitate

La București, ajung toți liderii din estul UE, președintele CE și Secretarul SUA pentru Energie

A trei ediție a summitului Initiaţivei celor Trei Mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – începe astăzi, la București. Este o reuniuni a liderilor din Estul Uniunii Europene care și-au propus să inițieze proiecte mari de infrastructură în această zonă, înclusiv în parteneriat cu SUA.

În Capitala României, sosesc începând cu ora 11, 8 șefi de stat și un premier din Uniunea Europeană, președintele Comisiei Europene, ministrul german de Externe și secretarul american al Energiei.

La ediția de acum a Summitului Inițiativei celor Trei Mări, liderii din estul  Uniunii Europene și-au propus  să creeze o listă de proiecte prioritare în regiune: de transport, de interconectare energetică, digitalizare  și de mobilitate militară.

Ulterior, ar urma ca Guvernele țărilor implicate să se ocupe de implementare.

Și asta din cauza decalajelor dintre Europa de Est și cea de Vest în ceea ce privește infrastructura.

Tot la summitul de la București, liderii europeni vor să inițieze creearea unui fond de Investiții din care să fie finanțate viitoarele lucrări.

În această dimineață, președintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a scris lui Klaus Iohannis o scrisoare în care a promis sprijinul SUA pentru proiectele de infrastructură asumate de liderii Initiaţivei celor Trei Mări.

Iată mesajul integral:

“Anul trecut, am avut onoarea de a susține un discurs la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Inițiativa celor Trei Mări și țelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creștere a legăturilor de afaceri, consolidare a securității energetice și reducere a barierelor în calea unui comerț liber, echitabil și reciproc în Europa Centrală și de Est.

Inițiativa celor Trei Mări are un potențial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii și în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esențială pentru susținerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piețe și diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria și Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcția de infrastructură pentru gazoducte.

Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanță strategică și prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, țara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport și digitale.

Transmit mulțumirile mele domnului Klaus Iohannis, Președintele României, pentru organizarea acestui important eveniment și domnului Rick Perry, Secretarul pentru Energie, pentru conducerea delegației americane. Aștept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiții și parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat și partener în această Inițiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogății și securități sporite în secolul al XXI-lea.

Vă doresc un forum productiv și încununat de succes!”

Sursa foto: https://3si-business.com/about/