La Arad se va deschide un laborator pentru depistarea hormonilor din carne

Cel mai modern laborator pentru depistarea hormonilor din carne și al doilea din ţară, după cel din Constanţa, este în curs de amenajare la Arad şi va deservi întreaga frontieră de vest a ţării.

Laboratorul de la Arad se va ocupa în special de supravegherea comerţului intracomunitar.

În afară de hormoni, laboratorul de la Arad va mai depista şi alte substanţe care nu sunt sănătoase pentru om pentru că echipamentele de ultimă generaţie nu vor permite doar depistarea steroizilor, ci şi a altor reziduuri de medicamente sau antibiotice ori a reziduurilor în general cele interzise în hrana oamenilor şi a animalelor.

De asemenea, testele vor viza calitatea hranei pentru creşterea animamelor, pentru a se depista eventualul conţinut de steroizi, care de regulă sunt găsiţi în carnea de porc, vită şi pasăre.

Medicii sanitar-veterinari spun că o problemă tot mai frecventă pe plan internaţional este că se folosesc hormoni şi medicamente, precum antibioticele, în sectorul creşterii animalelor, iar aceste substanţe rămân în carnea de consum sau în produse, cu risc de afectare a sănătăţii oamenilor.

O parte din echipamente se află deja la Arad, iar pentru celelalte urmează procedurile de achiziţii.

Valorea investiţiei se ridică la peste 1 milion de euro, bani asiguraţi de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterniară şi pentru Siguranţa Alimentelor, iar laboratorul ar putea deveni funcţional în cursului anului 2017.

Testele ce vor fi efectuate la Arad vor fi recunoscute la nivel european, astfel că orice buletin de analiză emis va fi opozabil din punct de vedere juridic.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS