L. Kovesi: „Șeful Inspecției Judiciare nu și-a trecut în declarația de interese că a făcut parte din Masonerie”

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, susține că instituția pe care o conduce nu este într-un conflict cu Inspecția Judiciară, dar îl acuză totodată pe șeful acesteia, judecătorul Lucian Netejoru, că nu și-a trecut în declarația de interese apartenența la un moment dat la o organizație masonică.

„Fapta s-a prescris, dar noi am comunicat CSM acest lucru. AM trimis această soluție și conducerii Inspecției Judiciare pentru că este o situație inedită. Șeful Inspecției Judiciare nu a trecut în declarația de interese că a făcut parte din Masonerie”, a spus Laura Codruța Kovesi, într-un interviu în exclusivitate la Europa FM.

Ancheta DNA în legătură cu Lucian Netejoru ar fi fost făcută, potrivit procurorului-șef, ca urmare a unei sesizări venite în luna februarie a acestui an din partea judecătoarei Camelia Bogdan. Dosarul a fost între timp clasat, întrucât fapta s-a prescris.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totuși, Laura Codruța Kovesi susține că DNA nu ar fi într-un conflict cu Inspecția Judiciară.

Săptămâna trecută, plenul CSM a aprobat sesizarea din oficiu a Inspecției Judiciare pentru verificări cu privire la eventuale presiuni pe care Laura Codruța Kovesi le-ar fi făcut asupra inspectorului Mihaela Focică. Inspectorul a făcut parte din echipa care a controlat recent procurorii DNA.

Într-o înregistrare apărută în presă, Mihaela Focică se plânge adjunctului Inspecției Judiciare de presiuni și arată că are anumite temeri în perspectiva controlului de fond dispus în această vară la cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Procurorul șef al DNA a refuzat să comenteze această înregistrare, punându-i la îndoială autenticitatea.

„Nu știu cât de autentică este acea discuție. Însă sunt convinsă că șeful Inspecției Judiciare, în momentul în care un inspector se prezintă și îi spune că cineva a făcut presiuni era obligat să dispună un control cu privire la acea situație. Dacă cineva s-a plâns că s-au făcut presiuni, de ce nu s-au luat măsuri timp de trei luni de zile?”, a adăugat Laura Codruța Kovesi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raportul Inspecției Judiciare în urma controlului de fond asupra întregii activități a DNA urmează să fie luat în discuție pe 6 octombrie în Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Deocamdată, DNA a contestat o parte dintre procedurile parcurse de inspectori în timpul acestui control.

Potrivit procurorului șef al DNA, în ultimul an și jumătate Inspecția Judiciară ar fi făcut în jur de 130 de verificări la parchetul anticorupție. Între acestea, un control a vizat în acest an întreaga activitate, atât a procurorilor, cât și a managementului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS