Confidenţialitate

Dosarul Tel Drum: L. Dragnea ar trebui să fie 1.000 de ani șeful Camerei ca statul să-și recupereze prejudiciul

Procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe averea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Bunurile și sumele din conturile sechestrate pot merge până la valoarea de 127.547.366,34 de lei, prejudiciul estimat în dosarul Tel Drum.

Așa cum este descrisă în propriile declarații, averea liderului PSD nu depășește însă, în acest moment, 1 milion de lei. Dacă prejudiciul va fi confirmat de judecători, suma ar urma să fie recuperată în solidar, de la toți cei cărora li se impută. Cum diferența între cele 127 de milioane de lei și valoarea bunurilor aflate în proprietatea lui Liviu Dragnea este însă uriașă, un calcul simplu arată că, pentru ca statul să își recupereze întreaga sumă, președintele PSD ar trebui să câștige indemnizația pe care o are azi, de 11.600 de lei pe lună, timp de cel puțin 909 ani.

După divorțul de Bombonica Prodana, în 2015, proprietățile lui Liviu Dragnea se rezumă la un apartament de trei camere în Turnu Măgurele în care a stat înainte de a fi președinte al Consiliului Județean Teleorman  și la clădirea Hotelului Turris din același oraș.Fosta sa soție a rămas, în schimb, cu casa din Alexandria declarată timp de 13 ani „în construcție”, cu un teren în Bușteni și cu o mașină Land Rover.

Ultima valoare făcută publică pentru apartamentul de 80 de metri pătrați al cărui unic proprietar este acum Liviu Dragnea era de 147.844 de lei, conform declarației sale de avere din 2009. Azi ar fi echivalentul a 32.000 de euro, valoare comparabilă cu cele de pe piața imobiliară locală.

Președintele Camerei are două mașini – o Skoda Superb din 2006 și un BMW X5 din 2009 – a căror valoare nu poate însă depăși 30.000 de euro (140.000 de lei) și 60.000 de lei în conturi.

Valoarea reală a Hotelului Turris, cheia averii lui Liviu Dragnea

Singura proprietate cu valoare mai mare este Hotelul Turris. Liviu Dragnea deține clădirea și terenul pe care este construită, dar nu și societatea comercială care o folosește – SC HOTEL TURRIS SA. În felul acesta, președintele Camerei Deputaților ia chirie aproape 200.000 de lei pe an de la acționarii firmei pe care Bombonica Prodana a deținut-o timp de 11 ani, dar din care a ieșit oficial în 2013, când Liviu Dragnea era viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării. Anul trecut, în octombrie, proprietarul a făcut o promisiune de vânzare a clădirii, un antecontract în dreptul căruia și-a trecut în declarația de avere suma de 630.000 de lei. Odată cu instituirea sechestrului asigurator, vânzarea nu va mai putea fi însă după la capăt, în situația în care nu s-a finalizat între timp.

Dincolo de acești bani, Liviu Dragnea are de încasat de la SC HOTEL TURRIS SA datorii mai vechi de 831.376 de lei. Situația financiară a firmei din ultimii ani arată însă că suma este departe de a fi recuperată. Compania a mers în pierdere ani la rând și a ajuns să declare pentru anul 2016 venituri zero și doar 3 angajați față de 60 câți avea în urmă cu 8 ani.

Valoarea reală a hotelului nu este în acest moment publică. Dacă în declarația de avere din 2017 a lui Liviu Dragnea apare suma de 630.000 de lei fără a se preciza dacă reprezintă doar un avans sau întreaga sumă negociată pentru vânzare, în 2009 hotelul apărea, tot într-o declarație de avere, cu o valoare impozabilă de 110.770.151,33 de lei. Pe de altă parte, în 2002, când SC HOTEL TURRIS SA i-a dat-o în proprietate Bombonicăi Prodana, clădirea era transferată cu o valoare de inventar de 214.319 lei. Fiscul a considerat atunci că valoarea declarată a fost mult sub cea reală, reclamând în instanță o strategie a celor implicați pentru a plăti astfel taxe mai mici. Dosarul a fost clasat în 2014.