Confidenţialitate

Kovesi la Bruxelles: DNA va continua aplicarea legii cu rigoare

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit, la Bruxelles, despre acţiunile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) și despre efectele durabile pe care le poate avea activitatea instituției pe care o conduce.

Kovesi participă, marţi, la o conferinţă cu tema „Lecţii de învăţat din România: schimb de bune practici între autorităţile anticorupţie din România şi Ucraina”, organizată de Parlamentul European, la Bruxelles.

DNA va continua cu aceeaşi fermitate şi consecvenţă aplicarea cu rigoare a legii şi asigurarea unui act de justiţie corect şi echilibrat”, a spus șefa direcției în cadrul conferinței.

Prezentarea făcută de procurorul şef al DNA s-a referit la rezultatele obţinute în ultimii zece ani pentru combaterea marii corupţii, la „sprijinul constant al Comisiei Europene”, se arată într-un comunicat transmis de instituție.

De asemenea, au mai fost subliniate și „obstacole şi vulnerabilităţi care pun în pericol buna funcţionare a societăţii”.

„Acţiunile noastre pot avea efect durabil doar dacă sunt dublate de acţiunile preventive desfăşurate de celelalte instituţii şi autorităţi ale statului, de mediul educaţional şi cel de afaceri”, a spus procurorul şef la DNA la conferinţa de la Parlamentul European.

Ea a susţinut că eficienţa activităţii DNA din ultimii 10 ani este demonstrată prin faptul că a crescut de la an la an numărul dosarelor finalizate cu succes, precum şi importanţa funcţiei persoanelor investigate.

Totodată, numărul persoanelor trimise în judecată de DNA s-a triplat, iar numărul persoanelor condamnate de instanţele de judecată în dosarele DNA a crescut de peste 5 ori în ultimii doi ani.

Laura Codruţa Kovesi a mai spus, în cadrul conferinței, că din 2006 şi până în prezent DNA a dispus trimiterea în judecată a 99 de demnitari şi că „încrederea de care DNA se bucură este un argument puternic care responsabilizează”.

Procurorul şef al DNA a mai adăugat că, în acelaşi timp, arată că societatea românească este una matură, capabilă de gândire critică şi astfel, greu de influenţat”.