Confidenţialitate

Kovesi, despre acuzațiile de plagiat: Am adus probele. Prima, certificatul de căsătorie. Codruța Lascu și Codruța Kovesi, aceeași persoană

Invitată în emisiunea „AVOCATUL DIAVOLULUI” , la Europa FM, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a vorbit despre acuzațiile de plagiat lansate în ultima vreme de deputatul Sebastian Ghiță.

Șefa DNA susține că teza sa de doctorat nu este plagiată şi prima probă în acest sens este certificatul de căsătorie care dovedeşte că numele ei înainte de căsătorie era Lascu, iar în lucrare au fost citate mai multe articole scrise de ea, dar semnate cu numele de Lascu.

„Eu am fost verificată în anul 2012 de Comisia Națională de Etică. Am fost audiată într-o comisie din care au făcut parte mai mulți profesori. Se poate verifica dacă este aceeași componență (n.r. ca în cazul Comisiei care a analizat acuzațiile de plagiat în cazul lui Victor Ponta). M-am prezentat la audieri. Am prezentat probele. Am primit un verdict final, definitiv, acum patru ani”.

„Eu am venit pregătită cu probele pe care eu le-am depus în 2012 la acea comisie (n.r. argumentele prezentate comisiei în 2012). S-a făcut o sesizare în care s-a spus despre 40 de paragrafe dintr-o lucrare de 440 de pagini. Eu vă spun că am respectat în totalitate normele academice. Teza mea este corectă. Aveți aici toate probele.”

Ce am primit aici?

„Probele  și punctul de vedere pe care eu l-am depus când s-a făcut această verificare a tezei mele de doctorat. Prima probă este chiar certificatul de căsătorie, pentru că s-a precizat că Kovesi Codruța a plagiat-o pe Lascu Codruța, iar certificatul de căsătorie dovedește că sunt una și aceeași persoană”.

Ați cere să fie rediscutată teza de doctorat?

„Teza mea este corectă, e o teză pe care am muncit-o. Am lucrat 7 ani la acest doctorat. Am multe articole publicate, pe care eu le-am indicat în teză. Cine are îndoieli cu privire la corectitudine nu are decât să facă o sesizare”.

De ce nu faceți dvs. sesizarea?

„Sper că glumiți. Adică, eu care am o teză corectă, să spun – „vă rog, verificați-mi dvs. teza, că eu știu că e corectă, dar verificați-o și dvs”.  Cine contestă acest verdict definitiv, să vină cu probe și să facă sesizare.” a mai spus șefa DNA.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.”Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului”, a spus Sebastian Ghiţă.

De asemenea, deputatul le-a spus jurnaliștilor că ar fi vrut să o „ajute” pe Codruța Kovesi pentru că în acea perioadă ar fi fost „prieten” cu procurorul.

 

 

În cadrul emisiunii „AVOCATUL DIAVOLULUI”, Laura Codruța Kovesi a explicat că nu are nicio legătură cu Sebastian Ghiță:

Laura Codruța Kovesi: Nu doresc să intru în dialog cu inculpatul Ghiță Sebastian. Este trimis în judecată în două dosare.

Vlad Petreanu: Eu nu vă întreb despre dosare. Sebastian Ghiță așa spune: am fost prieteni, ne-am certat.

Laura Codruța Kovesi: Nu am fost, nu sunt și nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiță.

 

 

Joi, Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă.