După demiterea guvernului Orban, consultări politice la Cotroceni | AUDIO

Președintele cheamă partidele parlamentare la Cotroceni, pentru desemnarea unui nou guvern, după ce cabinetul Orban a căzut, miercuri, în urma unei moțiuni de cenzură. După consultări, șeful statului va anunța cel mai probabil pe cine va desemna să formeze noul guvern.

Klaus Iohannis spune că, în acest moment, soluția corectă este întoarcerea la electorat, iar dacă acest lucru nu este posibil, își dorește un nou guvern construit de PNL și în jurul PNL.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, președintele a ținut să dea asigurări că până la formarea unui nou guvern nu vom trece printr-o criză, iar statul va funcționă normal.

Cabinetul Orban este cel care asigură interimatul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Spune că în acest moment, soluția corectă este întoarcerea la electorat, iar dacă acest lucru nu este posibil, își dorește un nou guvern construit de PNL și în jurul PNL.

Discursul integral al lui Klaus Iohannis:

O moțiune de cenzură a fost depusă și votată. E momentul să ne gândim ce avem momentan în spațiul politic. Vedem un guvern liberal care vine cu foarte mult entuziasm, energie, pe un val popular pozitiv, confirmat de toate sondajele publice, un guvern care vrea să facă reforme, care vrea să vină cu măsuri pentru România. Cu proiecte pentru autostrăzi, spitale, clare și bine pregătite pentru a încuraja creșterea economică.

Pe scurt un guvern care să repună țara în normalitate. Pe de altă parte avem o majoritate pesedistă supărată și frustrată, care se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăți guvernarea de la noi din țară. Dacă urmărim discursul politic Guvernul liberal dorește să schimbe lucrurile în bine, să repare greșelile. Pe de altă parte, un PSD care se opune. Din cauza acestui PSD guvernul nu va putea continua reformele începute.

Situația a fost de așteptat după ce anul trecut la europarlamentare, la referendum, la moțiunea care a înlăturat guvernul pesedist, la prezidențiale s-a văzut că românii vor altceva. Dar PSD vrea înapoi la putere, baronii roșii vor la banul public. Astăzi s-au găsit suficienți care au votat moțiunea pe o speță care ar fi îmbunătățit democrația în alegerile locale. Acum românii se întreabă ce va fi. Pot să vă spun foarte clar, lucrurile merg mai departe.

Instituțiile sunt solide. Guvernul va rămâne în funcție cu mai puține atribuții. Merge mai departe guvernarea, lucrurile se vor mișca. Nu e cazul să credem că intrăm într-o situație complicată. Eu sunt garantul că instituțiile vor funcționa în continuare. Este nevoie de câțiva pași politici.

Vor fi făcuți rapid, voi convoca partidele parlamentare la consultări, acestea vor începe mâine la ora 12. Mâine seara, după ce le voi termina, probabil voi anunța deja persoana desemnată pentru a forma un nou guvern. Întrebarea este cum va continua politica guvernamentală.

Eu am fost și rămân, ca să fie foarte clar, adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm în această logică.

Dacă constat că partidele parlamentare nu doresc sau nu reușesc să înțeleagă atunci voi insista să fie votat un guvern cu o agendă reformatoare, construit de PNL și în jurul PNL.

Ca să fie foarte clar ce se va întâmpla. E inadmisibil să pierdem timp și nervi pentru că PSD nu vrea reforme. Să stea în opoziție, să se transforme într-un partid european. În acest moment soluția cea mai corectă e întoarcerea la electorat.

Trebuie să avem alegeri, o majoritate parlamentară care sprijină efortul de reformare, să îmbunătățească viața omului de rând. Avem partide real construite democratic, care vor să se implice, care se vor pune la dispoziția românilor.

Mă voi implica ca și după alegerile parlamentare să construiesc o majoritate solidă, care duce România mai departe. Până atunci, primul pas a fost făcut spre anticipate. Următorul va fi făcut mâine după consultări, după care voi reveni și vom discuta împreună despre pași pentru a ajunge la rezultatul dorit de români.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS