Confidenţialitate

Iohannis: S-au dat 78.000 de amenzi pentru nerespectarea stării de urgență. Legea se impune, nu se discută!

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la finalul ședinței de evaluare și prezentare a măsurilor de siguranță și ordine publică în contextul epidemiei COVID-19.

Președintele a vorbit despre ordonanțele militare adoptate până acum de autorități și a subiniat că este important ca măsurile luate de autorități să fie respectate de toată lumea.

Astfel, pentru nerespectarea acestora au fost aplicate până în prezent 78 de mii de amenzi, în urma a aproximativ 870 de mii de controale.

Declarațiile președintelui: 

“Ordonanțele militare au fost adoptate pentru a vă proteja, pentru a înlesni munca medicilor. Majoritatea românilor au înțeles că legile se respectă. Această situație de stare de urgență este foarte serioasă și trebuie să respectăm legislația.

Un aspect special este reprezentat de siguranța și ordinea publică, aceasta fiind și tema discuției de astăzi. Am pus un accent foarte clar și ferm pe impunerea legii. Este absolut necesar ca toată lumea să respecte legea în aceasta perioadă.

Cei mai mulți români au înțeles acest lucru. Cei care nu înțeleg vor fi amendați, pur și simplu. Legea se aplică și se impune, nu se discută.

Avem astfel peste 870 de mii de controale de tot felul în toată țara: cum se respectă izolarea, carantina.

Autoritățile au lucrat foarte serios. S-au dat peste 78 de mii de amenzi. Vă spun astfel, legea este pentru protecția oamenilor și a medicilor.

Repet: Respectați normele de conduită, nu vă dați mâna, nu vă îmbrățișați”.

În acest context, a fost publicată în Monitorul Oficial și ordonanța care majorează sancțiunile pe perioada stării de urgență. Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare vor fi cuprinse între 2.000 de lei și 20.000 de lei, față de valorile inițaile, cuprinse între 100 și 5.000 de lei.

Amenzile pentru persoane juridice pot ajunge și la 70 de mii de lei.

Reamintim, în urmă cu doar o oră, autoritățile au prezentat un nou bilanț al îmbolnăvirilor de pe teritoriul României: 2.460 cazuri de infectare, în creștere cu 215 față de ieri. Totodată, sunt 85 de persoane decedate.