Confidenţialitate

K. Iohannis: Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, vizate de anchete DNA, ar fi trebuit să demisioneze – VIDEO

Klaus Iohannis a declarat, marți seară, după ceremonia de decorare a gimnaștilor Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu și Larisa Iordache, că miniștrii Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, vizate de anchete DNA, ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retrase din funcție.

“Vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept. Într-un stat de drept, persoanele urmărite penal, judecate penal, condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului”, a spus Klaus Iohannis.

”Îmi doresc foarte mult să avem un Guvern care nu este supus unor suspiciuni, un Guvern care acționează pentru România și pentru români. Nu știu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate, nici nu este treaba și nici nu este treaba PSD să stabilească acest lucru, vinovăția se stabilește de către judecători, iar pentru România, pentru Guvern ar trebui să devină normalitate ca persoane urmărite penal, judecate sau condamnate să nu fie în conducerea statului, să nu fie în Guvern.

Cum vor privi românii și partenerii noștri un Guvern unde două doamne care gestionează fonduri foarte consistente, este vorba de Ministerul Dezvoltării și de Ministerul Fondurilor Europene, dacă aceste două doamne sunt suspectate de acțiuni penale? Nu este bună această evoluție. Este păcat că PSD nu a înțeles nimic din repetatele mele apeluri pentru întărirea statului de drept și avertizez că această cale cu siguranță nu este cea bună”, a precizat președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, este oficial sub urmărire penală în dosarul „Insula Belina”, anunță DNA.

Actualul ministru al Dezvoltării Regionale era secretar de stat în 2013, la data trecerii insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Județean Teleorman, printr-o Hotărâre de Guvern pe care procurorii o consideră ilegală.

În această calitate, a semnat Nota de Fundamentare.

Dat fiind că Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului, procurorii arată că „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

DNA susține că inițial, Ministerul Justiției și cel al Finanțelor s-au opus acestei soluții, dar, ulterior Guvernul a trecut în numai 17 ore un alt act normativ, premergător, prin care se modificau codurile de clasificație ale imobilelor în așa fel încât să se creeze „aparența că trecerea lor la CJ nu mai impune adoptarea unei legi”.

Este motivul pentru care procurorii cer de asemenea urmărirea penală în aceași dosar a actualului ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi inițiat această hotărâre premergătoare.

La data respectivă, în noiembrie 2013, Ministerul era condus de Liviu Dragnea.

În urma acestui transfer, compania Tel Drum, controlată de apropiați ai lui Liviu Dragnea, a obținut avantaje directe.

Redevența pe care o plătea din 2011 la „Apele Române” s-a diminuat prin noul contract încheiat cu Consiliul Județean.

În plus, compania a subînchiriat ulterior terenul unei alte firme apropiate familiei Dragnea.

 

PSD le susține pe Sevil Shhaideh și Rovana Plumb

Luni, după trei ore de discuții, social-democrații au ajuns la concluzia că Sevil Shhaideh și Rovana Plumb nu trebuie să-și dea demisia. În timpul ședinței, ele și-au susținut nevinovăția, motiv suficient de puternic pentru ca social-democrații să facă zid în jurul lor, a declarat liderul deputaților PSD, Ioan Muntean.

În dosarul ”Insula Belina”, DNA a început urmărirea penală față de vicepremierul Sevil Shhaideh, pe care o acuză de abuz în serviciu. În cazul ministrul pentru Fonduri Europene Rovana Plumb, procurorii DNA cer Parlamentului aviz pentru începerea urmăririi penale. Dosarul are legătură cu trecerea unui domeniu din proprietatea statului în cea a Consiliului Județean Teleorman și apoi – închirierea către o firmă privată.

Atât Sevil Shaiddeh cât și Rovana Plumb își susțin nevinovăția în dosarul Insula Belina, în care prima este acuzată de abuz în serviciu, iar cealaltă de complicitate la abuz în serviciu.

În acest moment, soluţia este de susţinere a celor doi miniştri. Nu m-am gândit sub nicio formă la demisie. Avizele toate sunt pozitive şi conform cu legea”, a declarat Sevil Shhaideh la ieșirea de la ședința PSD.

Nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea şi întotdeauna o voi respecta. Întotdeauna am acţionat cu bună credinţă în interesul cetăţeanului şi cu maximă responsabilitate. (…) Nu consider că trebuie să demisionez atât timp cât întotdeauna m-am gândit la România. Nu sunt vinovată, nu am făcut nimic greşit”, a declarat şi ministrul fondurilor europene Rovana Plumb.

Și liderul ALDE, a participat la ședința PSD privind soarta celor doi miniștri – Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.

Călin Popescu Tăriceanu spune că și formațiunea sa politică le susține pe cele două doamne ministru și crede că ar trebui să existe prezumția de nevinovăție.