Klaus Iohannis: ”România nu merită asemenea politicieni lipsiţi de responsabilitate faţă de ţară”

Prezent la Iași, președintele României a apreciat că politicienii actuali sunt lipsiți de responsabilitate.

”Din păcate, la 160 de momentul pe care îl sărbătorim astăzi, în locul Unirii, în jurul interesului naţional şi al integrării depline în Europa, guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă.

În locul unei viziuni coerente, care să asigure României o dezvoltare sustenabilă, actualii guvernanţi periclitează viitorul ţării printr-o avalanşă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase.

România nu merită asemenea politicieni lipsiţi de responsabilitate faţă de ţară.

Nici Iaşiul, cu moştenirea sa istorică, nu merită să ajungă un oraş al investiţiilor mereu promise şi amânate, mai ales când vorbim despre proiecte vitale, precum autostrada ori spitalul regional. Unirea din urmă cu 160 de ani ne obligă să facem totul pentru a reda speranţa românilor într-un viitor în care ţara să fie bine guvernată, iar cetăţenii respectaţi”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859, el arătând că aspiraţiile din urmă cu 160 de ani sunt valabile şi astăzi. De asemenea, Iohannis a subliniat că „fiecare generaţie are oportunitatea de a întări edificiul unităţii naţionale prin proiectele sale proprii”.

„Evocând prima unire a românilor, nu doar preţuim viziunea şi faptele de la 1859, dar, totodată, punem în lumină viabilitatea opţiunii politice şi a angajamentului popular al acelor vremuri. Atunci, ca şi la 1918 ori astăzi, românii au înţeles că unitatea naţională este singura cale spre o societate modernă, a cărei trăinicie se bazează pe respectarea drepturilor cetăţeneşti şi pe garantarea egalităţii tuturor în faţa legii. Înaintaşii şi-au dorit pentru viitorul naţiunii o ţară a integrităţii, o ţară a oamenilor liberi şi educaţi, şi din aceste aspiraţii s-a născut energia populară care a făcut posibilă Unirea Principatelor. Sunt aspiraţii la fel de valabile şi astăzi. În 1859, istoria a consemnat un prim proiect de ţară, care cuprindea reforma agrară, reforma învăţământului, modernizarea instituţiilor publice şi a infrastructurii. Omagiindu-l pe Alexandru Ioan Cuza, nu uităm că fiecare generaţie are oportunitatea de a întări edificiul unităţii naţionale prin proiectele sale proprii”, a mai spus Klaus Iohannis.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS