Confidenţialitate

Președintele Iohannis: „România acționează ca un partener Schengen și îndeplinește toate condițiile de aderare”. Premierul Olandei: „Nu suntem, în principiu, împotrivă” | AUDIO

România acționează ca un partener Schengen, a transmis azi președintele Klaus Iohannis la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Olanda, Mark Rutte. Șeful statului spune că țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru a adera la spațiul european de liberă trecere. Olanda este țara care s-a opus permanent aderării țării noastre la Schengen.

„Am discutat cu domnul prim-ministru Rutte despre așteptarea legitimă a României și a cetățenilor noștri de a adera la Spațiul Schengen. Am reiterat toate argumentele care susțin faptul că aderarea noastră cât mai curând este nu doar necesară, ci și extrem de oportună. România îndeplinește cerințele tehnice privind apartenența sa la Spațiul Schengen și acționează ca un membru de facto al acesteia pentru protecția uniunii și a frontierelor sale externe”, a spus Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Olandei, Mark Rutte, spune că țara sa nu se împotrivește – de principiu – aderării României la Schengen, dar procesul poate fi definitivat atunci când toate condițiile tehnice sunt îndeplinite.

„Olanda nu e în principiu împotrivă aderării. România a făcut foarte mulți pași în direcția bună. Aderarea la Schengen poate fi realizată când toate condițiile sunt îndeplinite, avem și un mecanism de monitorizare, trebuie să vedem ce urmează în această procedură. Dar Olanda nu e în principiu împotriva aderării”, a spus premierul Olandei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Președintele Iohannis, despre intrarea României în Schengen: Sunt șanse! Nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului din Ucraina | AUDIO