Klaus Iohannis participă la comemorarea victimelor Holocaustului, la Ierusalim

Aproximativ 45 de lideri din toată lumea, printre care şi Klaus Iohannis, participă la Ierusalim, la comemorarea victimelor celui mai mare masacru din istoria omenirii – holocaustul.

Este cea mai mare reuniune la care preşedinţii, premierii şi regi şi-au propus să găsească soluţii pentru combarerea creşterii antisemitismului.

Comemorarea milioanelor de morţi, cei mai mulţi evrei, are loc în acest an în două locuri, în Israel şi în Polonia, din cauza unor dispute politice între liderul polonez şi cel rus.

Săptămâna viitoare se implinesc 75 de ani de când aliaţii au deschis porţile lăgărului Auschwitz-Birkenau, loc în care au fost ucişi inclusiv prin gazare, de către nazişti, peste un million de oameni, copii, femei, bătrâni şi nu numai.

Acum, Israelul acuză că asistăm la înmulţirea actelor de anti-Semitism, aşa că a organizat la Ierusalim un eveniment la care a invitat lideri din toată lumea.

Printre cei care vor lua cuvântul se află şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care consideră că Armata Roşie a salvat Europa de nazism, dar şi că Polonia poartă o parte din vina izbucnirii celui de-al doilea Război Mondial.

Preşedintele Poloniei, Andrei Duda, îl acuză însă că Putin că minte şi rescrie istoria transformând-o în propagandă.

Pentru că liderul de la Moscova nu spune şi că Rusia a invadat Polonia, dar şi alte ţări din Estul Europei, pe care le-a subjugat decenii întregi.

Organizatorii evenimentului de la Ierusalim nu i-au permis şi preşedintelui polonez să ia cuvântul, fapt ce l-a determinat pe Adrei Duda să nu mai meargă în Israel.

În schimb, la 27 ianuarie, zi declarată de ONU ziua comemorării Holocaustului, Polonia va organiza evenimente inclusiv la muzeul Auschwitz Birkenau, la care vor participa şi supravieţuitori ai Holocaustului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS