Confidenţialitate

Klaus Iohannis: „L-am desemnat pe Dacian Cioloș pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru”

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă după consultările care au avut loc luni, 11 octombrie 2021, la Cotroceni.

Klaus Iohannis: „Am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș”.

Klaus Iohannis: „L-am desemnat pe Dacian Cioloș pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru”

La ora 18:10, președintele României a desemnat candidatul pentru funcția de prim-ministru: Dacian Cioloș.

„Bună seara! Am avut astăzi consultări cu formațiunile parlamentare, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează.

Este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică. Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație. Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate. De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice între diferiți actori.

Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții acestor formațiuni le-au prezentat și opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică, și anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de Prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș.

Vă mulțumesc!”, a declarat luni Klaus Iohannis.

Refacerea coaliției, guvern minoritar sau alegeri anticipate: variantele discutate astăzi la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis și liderii partidelor parlamentare

Prima rundă de consultări dintre președinte și partide în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru s-a încheiat fără o concluzie clară.

Liberalii, primii chemați la Palatul Cotroceni, s-au dus fără a-l propune pe Florin Cîțu sau pe altcineva pentru șefia guvernului.

„Când vom avea majoritatea, vom avansa și propunerea de premier”, a anunțat liderul PNL la finalul discuției cu președintele.

Nici cei de la PSD nu i-au propus șefului statului un nume de prim-ministru. Consecvenți deciziei luate săptămâna trecută, social-democrații au spus că ei își doresc alegeri anticipate. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a exclus din nou susținerea unui guvern minoritar PNL.

La rândul lor, cei de la USR s-au dus la Cotroceni atât cu o propunere de prim-ministru, în persoana liderului partidului, Dacian Cioloș, cât și cu un pachet de măsuri care, în opinia lor, trebuie luate imediat.

„Președintele ne-a spus că va analiza această propunere foarte serios”, a precizat Cioloș la finalul consultărilor.

Propunerea AUR, un premier independent

În schimb, cei de la AUR i-au propus președintelui Iohannis să numească un premier independent, care să formeze un guvern de specialiști asumat politic până la primăvară, iar la anul să fie organizate alegeri anticipate. O variantă respinsă de șeful statului, potrivit copreședintelui AUR George Târziu.

UDMR a propus un scenariu cu două viteze pentru deblocarea crizei

Cu o soluție originală au venit maghiarii de la UDMR. Ei au propus un scenariu cu două viteze pentru deblocarea crizei: numirea unui premier de la UDMR, în persoana lui Kelemen Hunor, care să conducă un guvern pentru următoarele șase luni. Ar fi suficient timp, au argumentat maghiarii, pentru ca partidele parlamentare să reușească să ia o decizie pentru formarea unui guvern de coaliție.

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea