Confidenţialitate

Klaus Iohannis îl desemnează pe Florin Cîțu să formeze Guvernul

La finalul consultărilor politice avute, marți, cu reprezentanții partidelor parlamentare, președintele Klaus Iohannis a anunțat că Florin Cîțu, propus de PNL, USR-PLUS și UDMR, este cel desemnat pentru a forma un nou guvern.

Ludovic Orban a declarat în cursul zilei că președinții celor trei partide de coaliție sunt deciși că formeze cât mai repede Guvernul.

Florin Cîțu a lăsat să se înțeleagă că mâine va prezida și prima ședintă de guvern în calitatea de premier învestit de Parlament.

„De mâine seară pornim la drum”, a declarat acesta.

Reamintim, PSD nu a participat la consultările pentru desemnarea unui nou premier, iar liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a declarat că va face o „opoziție dură”.

Ce urmează?

Potrivit articolului 103 din Constituția României, „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat în Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, mai prevede Constituția.