Klaus Iohannis îl desemnează pe Florin Cîțu să formeze Guvernul

La finalul consultărilor politice avute, marți, cu reprezentanții partidelor parlamentare, președintele Klaus Iohannis a anunțat că Florin Cîțu, propus de PNL, USR-PLUS și UDMR, este cel desemnat pentru a forma un nou guvern.

Ludovic Orban a declarat în cursul zilei că președinții celor trei partide de coaliție sunt deciși că formeze cât mai repede Guvernul.

Florin Cîțu a lăsat să se înțeleagă că mâine va prezida și prima ședintă de guvern în calitatea de premier învestit de Parlament.

„De mâine seară pornim la drum”, a declarat acesta.

Reamintim, PSD nu a participat la consultările pentru desemnarea unui nou premier, iar liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a declarat că va face o „opoziție dură”.

Ce urmează?

Potrivit articolului 103 din Constituția României, „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat în Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, mai prevede Constituția.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS