Klaus Iohannis: Guvernul britanic să-și clarifice poziția. Românii din Marea Britanie nu vor avea de suferit

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi clarifice poziţia, după ce Parlamentul de la Londra a respins, marţi, cu o largă majoritate acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May.

„Cred că trebuie analizate două aspecte care sunt importante şi pentru UE, dar şi pentru noi, în ţară. În primul rând, Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi clarifice poziţia, trebuie să ştim ce se va întâmpla în Marea Britanie în continuare. Nu s-au epuizat procedurile care pot duce într-un final la aprobarea acestui acord şi asta ar fi soluţia cea mai bună.

Pe de altă parte, UE, formată din cei 27, este pregătită şi pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă e posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziţii diferite în UE 27. Şi aici pot să vă spun cu foarte mare claritate: UE 27, deci noi, cei care rămânem în Uniune, suntem uniţi.

Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord, care a fost îndelung negociat şi aprobat de UE 27, nu va fi renegociat”, a arătat preşedintele, într-o declaraţie de presă.

Klaus Iohannis a mai apreciat că decizia Parlamentului britanic este regretabilă.

„Aseară, Parlamentul britanic a refuzat acordul care a fost prezentat de Guvernul britanic, un acord care a fost negociat. Este important de observat. Acest acord nu a fost impus de cineva altcuiva, ci este un acord care a fost negociat de echipa stabilită de UE 27 şi Guvernul Marii Britanii.

Acesta este un pas procedural şi rezultatul este regretabil. Eu consider în continuare că acest acord este unul bun, garantează – în final, dacă va fi aprobat – o retragere ordonată a Marii Britanii şi permite construirea unei relaţii viitoare în condiţii bune”, a declarat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri la Cotroceni, că nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie, precizând că drepturile acestora sunt garantate, după ce guvernul britanic a respins Acordul Brexit negociat de Guvernul May cu liderii UE.

„UE formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziții diferite în UE 27. Aici pot să vă spun cu foarte mare claritate – UE 27, noi care rămânem în Uniune, sumte uniți. Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord îndelung negociat și aprobat de UE 27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni așteptăm poziția Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE a aprobat acest acord. UK trebuie să își prezinte poziția. Noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru al Președinției Consiliului UE. Pe de altă parte, foarte mulți români au rude care muncesc în UK și își pun întrebarea ce se întâmplă cu românii de acolo. În cazul acestui acord, drepturile românilor sunt garantate acolo, însă noi suntem pregătiți și pentru negocieri care vor duce la alte scenarii. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții”, a afirmat Klaus Iohannis.

Parlamentul britanic a respins marţi cu o largă majoritate acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Guvernul condus de Theresa May se va confrunta miercuri cu o moţiune de cenzură depusă de opoziţia laburistă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS