Londra: Parlamentul va dezbate și vota miercuri o moțiune de cenzură împotriva Guvernului

Premierul britanic Theresa May se confruntă miercuri cu o moţiune de cenzură ce poate duce la căderea guvernului, la o zi după ce deputaţii au respins, cu o majoritate covârşitoare, acordul său privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează AFP.

În Camera Comunelor, acordul încheiat de Theresa May cu Bruxellesul nu a obţinut decât 202 voturi ”pentru”, comparativ cu 432 de voturi ”împotrivă”, aceasta fiind cea mai grea înfrângere suferită de către un lider britanic începând din anii 1920. Acest vot istoric a lăsat Regatul Unit într-o incertitudine în ce priveşte viitorul său, cu două luni şi jumătate până la Brexit, prevăzut pe 29 martie.

Potrivit lui Christian Mititelu, analist pe politică externă, șansele ca Guvernul de la Londra să cadă sunt aproape inexistente și explică de ce:

Guvernul a suferit o înfrângere neașteptat de severă. Opoziția a anunțat că va depune o moțiune de cenzură, care se va discuta miercuri, se va vota, dar sunt șanse aproape inexistente pentru ca laburiștii să poată răsturna Guvernul. Pentru că laburiștii nu au majoritatea necesară, conservatorii au aliați … deci cred că guvernul va supraviețui.

Doamna May are avantajul că nimeni nu dorește să preia cadoul otrăvit al mandatului de premier în acest moment atât de dificil. Ea gestionează negocierile de doi ani de zile, e normal să fie lăsată să ducă la bun sfârșit ce va mai putea să fie dus la bun sfârșit. Deci Guvernul va supraviețui, și doamna May va supraviețui, dacă nu hotărăște că, din punct de vedere al onoarei sau al tradiției de onorabilitate, trebuie să-și dea demisia.

Este cea mai gravă înfrângere a unui guvern din ultimii aproape 100 de ani. În condiții normale, ar fi plecat de la guvernare, dar nu sunt condiții normale, sunt condiții excepționale și sunt multe elemente care militează pentru susținerea ei la conducerea guvernului”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS