Klaus Iohannis, despre MCV: Nu cred că va fi ridicat anul viitor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Göteborg, în Suedia, că nu crede că Mecanismul de Colaborare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene nu va mai fi aplicat României de anul viitor şi i-a criticat pe oficialii de la Bucureşti care susţin acest lucru, spunând că afişează un optimism nepotrivit.

”Eu nu cred în aşa ceva (că MCV va fi ridicat anul viitor – n. red.) şi cred că acest optimism afişat este cel puţin nepotrivit”, a spus Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat miercuri, referindu-se la concluziile raportului MCV, care consemnează încetinirea reformelor, că documentul are o concluzie pozitivă, respectiv că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al comisiei.

„Un lucru foarte important de subliniat – este un raport de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raport din ianuarie. Raportul evidenţiază multe din progresele înregistrate faţă de ianuarie, fundamentând concluzia Comisiei, în sensul îndeplinirii MCV într-un viitor apropiat. Este şi un angajament asumat – ca la preluarea preşedinţiei Consiliului, la începutul lui 2019, România să nu se mai afle sub MCV. Evoluţia se încadrează în acest angajament”, a declarat ministrul Justiţiei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS