Confidenţialitate

Ministrul Justiţiei: Concluzia raportului MCV este pozitivă

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a afirmat miercuri, referindu-se la concluziile raportului MCV, care consemnează încetinirea reformelor, că documentul are o concluzie pozitivă, respectiv că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al comisiei.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a spus că acest raport este unul de etapă.

“Un lucru foarte important de subliniat – este un raport de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raport din ianuarie. Raportul evidenţiază multe din progresele înregistrate faţă de ianuarie, fundamentând concluzia Comisiei, în sensul îndeplinirii MCV într-un viitor apropiat. Este şi un angajament asumat – ca la preluarea preşedinţiei Consiliului, la începutul lui 2019, România să nu se mai afle sub MCV. Evoluţia se încadrează în acest angajament”, a declarat ministrul Justiţiei.

El a spus că trei dintre recomanări – 2, 7 şi 18 – ar fi putut fi considerate îndeplinite, dar în actualul raport se adaugă cerinţe noi.

“Codurile de conduită sunt adoptate, Agenţia de administrare a bunurilor indisponibilizate este complet operaţională. Raportul pune accentul pe confirmarea rezultatelor, aspect care nu figurează în textul recomandărilor din ianuarie 2017, adăugandu-se cerinţe noi. Recomandarea era de adoptare a celor două coduri. Actualul raport vizează şi implementarea acestora. La recomandarea numărul 1, privind numirile procurorilor de rang înalt, CE se referă la legile justiţiei, aşadar la soluţiile legislative care sunt încă în dezbatere”, a afirmat Toader.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.