Confidenţialitate

Klaus Iohannis, despre capacitatea de înzestrare a Armatei Române: „România face foarte bine ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziții publice întind procesul artificial foarte mult” | AUDIO

Klaus Iohannis a declarat miercuri, 22 mai, la finalul unei vizite în Parcul Naţional Piatra Craiului de la Zărnești, Brașov, că România se descurcă bine în ce privește înzestrarea Armatei Române, dar „regulile de achiziții publice întind procesul artificial foarte mult”.

„Eu cred că România face foarte bine ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziții publice întind procesul artificial foarte mult. Poate este nevoie chiar în UE să îmbunătățim regulile de achiziții publice pentru a accelera exact în această zonă”, a transmis președintele Iohannis.

Anterior, tot miercuri, șeful Statului Major al Armatei, Gheorghiță Vlad, a declarat că România trebuie să ia măsuri pentru a crește capacitatea de reacție a Armatei și în acest sens este nevoie de noi dotări și echipamente care să țină pasul cu inteligența artificială și cu provocările viitorului.

Klaus Iohannis: „România nu va trimite combatanţi în Ucraina”

Despre posibilitatea ca România să trimită Ucrainei un sistem de apărare Patriot, Klaus Iohannis a afirmat că o astfel de decizie trebuie să fie discutată mai întâi de specialiștii din Armată, apoi în cadrul CSAT.

„Eu nu accept, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană. Deci, în măsura în care în final se cedează ceva, România trebuie să primească altceva. Altfel nu se va face nimic”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că „România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat”.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Citește și: Gheorghiță Vlad, despre motivele accelerării întăririi Armatei: Prognoza pe care o facem include și scenarii privind probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară | AUDIO