Confidenţialitate

Klaus Iohannis: ”Avem toate motivele să introducem restricții ca să domolim extinderea pandemiei”

Marți seara, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a spus că nu se pune problema unui lockdown acum, dar noi măsuri restrictive par inevitabile.

”Acum depinde ce înțelegem printr-un lockdown. Nu avem acum motive să impunem stare de urgență și evident în același timp avem toate motivele să introducem restricții ca să domolim extinderea pandemiei. Măsurile pe care le luăm sunt măsurile care sunt recomandate de experți, pentru a ține răspândirea pandemiei sub control”, a spus Klaus Iohannis.

”Situația epidemiologică de la nivelul tuturor statelor europene se degradează rapid, iar populația este expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare și autoritățile se adaptează permanent prin noi măsuri pentru a controla transmiterea virusului.

În acest context, ne punem cu toții mari speranțe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti-COVID-19, vaccin sigur și eficace, iar eforturile făcute la nivel internațional confirmă dorința tuturor de a avea acest vaccin. România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19, atunci când acestea vor fi disponibile, urmând ca țării noastre să îi revină o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin.

Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial și a capacității totuși destul de reduse de producție, vaccinul va ajunge în țările europene în mod etapizat.

Pentru România, ne așteptăm ca prima tranșă primită să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în primul trimestru al anului viitor”, a mai spus Klaus Iohannis.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat marți cifre record de la debutul pandemiei:  alte 7.733  de infecții cu coronavirus și 120 de decese din cauza COVID-19.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate  30.439 de teste.

Ultimul record de cazuri (6.546a fost atins vineri, când a fost și a doua zi în care bilanțul zilnic a trecut pragul de șase mii de infecții.

Numărul pacienților internați la ATI a urcat la 974, număr record, față de 916 ieri.

Bilanțul urcă astfel la un total de 258.437 de cazuri, dintre care 7.273 au decedat. Sunt 181.175 de pacienți declarați vindecați.