Confidenţialitate

Klaus Iohannis a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat | AUDIO / VIDEO

Klaus Iohannis își începe, astăzi, oficial cel de-al doilea mandat de șef al statului.

Președintele a depus jurământul în fața plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, o sală pe jumătate goală, după ce mulți parlamentari nu s-au prezentat la ședința solemnă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De la Tribuna Parlamentului, Klaus Iohannis a spus că va fi  președintele tuturor românilor, inclusiv al celor care care nu l-au votat și a vorbit despre nevoia simplificării legislației din România și a modernizării instituțiilor statului.

”Obiectivul meu fundamental este acela de a construi o țară prosperă, sigură, un stat funcțional, cu instituții democratice consolidate, în care legea este egală pentru toți. O voce puternică în Europa și în lume, o țară care își promovează valorile și identitatea și își protejează resursele. Un stat în care Guvernul lucrează cu responsabilitate în beneficiul tuturor cetățenilor, iar Parlamentul legiferează bine și eficient.

Altfel spus, România normală, proiectul în care se regăsesc milioane de români și față de care și-au arătat de o manieră atât de categorică susținerea. Care sunt, așadar, pașii de urmat astfel încât să construim o țară în care cetățenii se simt în siguranță, cu sisteme publice competitive și performante, care funcționează ireproșabil? Ce trebuie să facem, în definitiv, pentru ca toate aceste lucruri să devină repere ale normalității, așa cum este firesc? Principiul de la care va trebui să plecăm în acest amplu demers de transformare a României este acela că statul, prin instituțiile sale, se află în slujba cetățeanului pe care îl servește și îl respectă. Este imperativă refacerea încrederii oamenilor în autoritățile publice, a căror credibilitate a fost puternic zdruncinată.

Dar acest lucru nu se poate realiza fără o evaluare serioasă și fără reașezarea, pe fundamente corecte, a administrației publice”, a mai spus președintele Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful statului a spus că va sprijini lupta anticorupție, iar pentru o Românie normală, este nevoie de o atenție deosebită acordată educației. Klaus Iohannis a spus că România a stat mult prea mult timp legată de trecut.

”Bilanțul ultimilor 30 de ani nu este unul satisfăcător, nu se ridică nici la nivelul așteptărilor societății și este dezamăgitor în raport cu potențialul real al țării. Trebuie să depășim odată pentru totdeauna marasmul veșnicei perioade de tranziție. Prea multe generații au fost de sacrificiu! Oamenii s-au săturat, pe bună dreptate, de atâtea schimbări fără finalitate, care nu au produs rezultatele scontate. Nu ne mai putem permite să irosim prețioase șanse, valoroase oportunități și inestimabil timp! Este, așadar, momentul unei noi etape de dezvoltare a României”, a spus Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Klaus Iohannis a avut un mesaj și pentru românii din diaspora.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurământul a fost precedat de discursul președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, care a prezentat hotărârea de validare a alegerilor prezidențiale.

De asemenea, patriarhul BOR, Daniel, a binecuvântat învestitura preşedintelui României.

Mandatul președintelui este de 5 ani. El se va încheia oficial în momentul în care noul șef de stat va depune jurământul.