Kenya: Armata este aproape de controlul total asupra centrului Westgate

Militarii încearcă să-i lichideze pe ultimii militanți somalezi al-Shabab care se mai află în clădire.

Guvernul kenyan a anunțat, în această dimineață, finalul crizei ostaticilor din capitala Nairobi. ‘Credem că toţi [cei captivi] au fost eliberaţi’, a precizat un purtător de cuvânt, citate de postul tv Al Jazeera

Militarii încearcă să-i lichideze pe ultimii militanți somalezi al-Shabab care se mai află în clădirea asediată de aceştia sâmbătă.

După o noapte calmă, dimineaţă au fost auzite explozii şi împușcături în incintă. Orele trecute, a fost verificat fiecare etaj în parte al luxosului centru Westgate.

Bilanţul situaţiei de criză a ajnus la cel puţin 62 de morţi şi aproape 200 de răniţi.

Atât printre victime, cât şi printre atacatori, figurează persoane de diferite naţionalităţi. Între cei din urmă s-ar afla somalezi care au cetățeniile unor state occidentale, recrutați de gruparea al-Shabab.

Într-un interviu acordat Al Jazeera, ministrul kenyan al Internelor, Amina Mohamed, a declarat că atacul a fost, fără îndoială, coordonat de rețeaua teroristă internațională al-Qaeda. 10 suspecţi au fost reţinuţi, în aceste zile, şi sunt interogaţi.

Într-un discurs către naţiune, preşedintele Somaliei, Haasan Sheikh Mohamud, a descris al-Shabab ca pe o ‘ameninţare la adresa întregii lumi’.

Gruparea şi-a anunţat, în februarie 2012, afilierea la al-Qaeda.