Confidenţialitate

Kelemen Hunor: „Se aude că cifrele din septembrie sunt dezastruoase la veniturile bugetare, că sunt în minus cu 7,5 miliarde de lei față ce s-a prognozat” | VIDEO

Kelemen Hunor – președintele UDMR – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „Avem o viziune total diferită față de ceea ce s-a întâmplat în proiectul legii” – a spus Kelemen Hunor referindu-se la pachetul de măsuri fiscale asumat de premierul României săptămâna trecută. Președintele UDMR a explicat că economiile mari „care în perioada de criză merg cu măsuri de a reduce taxele depășesc criza mult mai repede decât acele economii care cresc taxele”. Cât despre subiectul Pilonului II de pensii, Kelemen Hunor a spus că „nu ai voie să te atingi de Pilonul II nici măcar în sensul să spui că e facultativă treaba și cine dorește depune o cerere”. Președintele UDMR aduce în discuție și cifrele pe septembrie pentru veniturilor bugetare: „dacă este adevărat ceea ce se aude […] că sunt în minus cu 7,5 miliarde de lei față ce s-a prognozat. Asta înseamnă că sunt minus 15% față de ceea ce era prognozat. Asta înseamnă o sumă uriașă: 0,5% din PIB”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Kelemen Hunor: Nu știu de ce nu au apărut IFN-urile când vorbim de taxe de solidaritate fiindcă acolo, într-adevăr, sunt extrem de mulți bani – ei fac cămătărie legală

Mădălina Dobrovolschi: Discuția cu Pilonul II s-a purtat la nivel politic? Ați fost parte a…

Kelemen Hunor: „Eu nu am avut această discuție cu colegii mei, eu am discutat propunerile noastre. Dar știu că a existat această propunere altfel nu ar fi existat nervozitate și nu ar fi ieșit unii dintre PNL-iști să spună că asta este o linie roșie și nu ar fi ieșit PSD-ul să spună că nu este adevărat.

Deci undeva s-a discutat. Eu nu am fost acolo, nici nu trebuia să fiu acolo și vă spun doar că e o chestiune cu care eu nu sunt de acord – nu ai voie să te atingi de Pilonul II nici măcar în sensul să spui că e facultativă treaba și cine dorește depune o cerere.

Nu știu de ce nu au apărut insituțiile financiare nebancare când este vorba de taxe e solidaritate fiindcă acolo, într-adevăr, sunt extrem de mulți bani – ei fac cămătărie legală, deci dobânzile acolo sunt foarte, foarte mari, plătești săptămânal. Acolo există profit. Au scăpat. Băncile au intrat, companiile mari au intrat, IFN-urile nu”.

Mădălina Dobrovolschi: De ce?

Kelemen Hunor: „Nu știu, asta mă întreb și eu”.

Mădălina Dobrovolschi: Dar aveți vreo bănuială?

Kelemen Hunor: „Nu… Probabil că au uitat, probabil că nu au fost atenți… Și eu am spus și atunci: nu poți să sari peste IFN-uri. Jocurile de noroc urmează acum, atunci nu au fost introduse în pachet în legea asumării. Sunt lucruri pe care trebuie să le criticăm și le criticăm și le criticăm în continuare”.

Kelemen Hunor: „Se aude că cifrele din septembrie sunt dezastruoase la veniturile bugetare, că sunt în minus cu 7,5 miliarde de lei față ce s-a prognozat”

Kelemen Hunor: „Pe de altă parte, eu nu înțeleg care va fi impactul bugetar. Fiindcă acest lucru nu am aflat de la nimeni. Dacă marea majoritate a măsurilor vor intra în vigoare după 1 ianuarie, o parte în octombrie sau noiembrie după ce Curtea Constituțională va da un verdict nu știu care va fi impactul.

Eu văd o cifră. Azi suntem pe 4 octombrie. Eu aș vrea să văd cifrele din septembrie, pentru că dacă este adevărat ceea ce se aude – că cifrele din septembrie sunt dezastruoase la veniturile bugetare – că sunt în minus cu 7,5 miliarde de lei față ce a prognozat, asta înseamnă că minus 15% față de ceea ce era prognozat. Asta înseamnă o sumă uriașă: 0,5% din PIB”.

Mădălina Dobrovolschi: Dar informația aceasta de unde o aveți?

Kelemen Hunor: „Circulă azi prin București… Dacă vă uitați, de ieri, de alartăieri circulă prin București, dar încă nu sunt confirmate. Trebuie să spună cineva dacă este adevărat sau nu. Fiindcă ziariștii de specialitate, oamenii de specialitate vorbesc despre o astfel de situație. Trebuie să ne spună cineva, la un moment dat, că totuși vorbim despre ugetul României. La un moment dat trebuie să iasă cineva de la Ministerul de Finanțe, din altă parte și trebuie să spună cum am închis luna septembrie”.

Mădălina Dobrovolschi: Da, dar chestiunea asta, aproape mitologică, cu gaura de la buget că a fost estimarea greșită…

Kelemen Hunor: „A, nu, aia nu mai e mitologie, e o chestiune confirmată de ministrul de Finanțe, deci nu mai este legendă urbană”.

Mădălina Dobrovolschi: Erați atunci la guvernare, cine a făcut proiecția greșită a bugetului? Cine a estimat greșit?

Kelemen Hunor: „Nu știu dacă era o estimare greșită sau era un optimism mult prea mare în ceea ce privește veniturile, fiindcă anul trecut inflația era foarte mare și s-a făcut bugetul pe inflația aia mare. Consumul în 2022 era mult mai mare decât în 2023 fiindcă oamenii mai aveau rezerve din pandemie și atunci probabil că au crezut că va merge consumul și în 2023.

Nimeni nu a știut cât de mult va scădea economia și toți acești factori la un loc plus evaziiunea fiscală înseamnă acest deficit, această gaură. Nu poți să spui că cineva a greșit. Poate că au fost mult prea optimiști cei care au făcut această proiecție. Dar nu mai poți să schimbi ce nu au făcut bine anul trecut, dar azi suntem în situația de a susține de la bugetul de stat cheltuieli importante inclusiv energia.

Slavă Domnului mai puțin decât se credea. Nu știm ce fel de iarnă urmează și avem această gaură. Și mai este o chestiue și eu știu de la primari de toate culorile, nu e vorba doar de UDMR – investițiile publice s-au încetinit enorm de mult”.

Kelemen Hunor: „Nu sunt de acord să mărești taxele când ești în criză. Când ești în criză trebuie să reduci taxele, inclusiv taxele pe muncă ca să stimulezi economia”

Mădălina Dobrovolschi: Pentru că nu mai sunt bani la buget?

Kelemen Hunor: „Da, da, da. Categoric. Dacă tu oprești investițiile publice, înseamnă că această gaură va crește. Nu se va micșora, ci va crește. Mai sunt două chestiuni: nu sunt de acord să mărești taxele când ești în criză. Când ești în criză trebuie să reduci taxele, inclusiv taxele pe muncă ca să stimulezi economia.

Deci avem o viziune total diferită față de ceea ce s-a întâmplat în proiectul legii. Dacă mă uit la economiile mari care în perioada de criză merg cu măsuri de a reduce taxele văd că ei reușesc să depășească criza mult mai repede decât acele economii care cresc taxele. Dacă cresc taxele înseamnă că economia va sta pe loc.

Dobânzile în bănci cresc, ceea ce iar cu inflația este de explicat – dacă ai foarte mulți bani în bănci este ok. Dacă ai nevoie de împrumut, în economie în firme, ai o problemă. Deci toți acești factori împreună ne-au dus unde ne-au dus”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Mădălina Dobrovolschi și Kelemen Hunor

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Fondul Monetar Internațional, concluzii pe marginea pachetului fiscal pregătit de Guvern | AUDIO