Confidenţialitate

Kari Herlevi, Director de Proiect la SITRA, explică modul în care Finlanda a devenit campioană la sustenabilitate | VIDEO

În micuța localitate Ii, din nordul Finlandei, cei numai 10.000 de locuitori spun că au înțeles ca schimbările climatice nu se vor petrece cândva, în viitor, ci deja au loc. Și au mai înțeles că, nu doar marii actori internaționali trebuie să acționeze, ci și ei trebuie să facă ceva. Și au făcut. Au reușit să reducă emisiile de carbon din orășelul lor cu 80%. Au început cu 3 școli, unde elevii au fost stimulati să măsoare consumul de apă și curent electric și să găsească modalități de reducere. Acum, locuitorii orășelului Ii sunt preocupați de echilibrul pe care trebuie să-l găsească între nevoia de energie provenită din surse regenerabile, cum sunt eolienele și impactul acestora asupra biodiversității și a mediului înconjurător.

În Finlanda, Lahti, orașul care în urma cu 46 de ani era una dintre cele mai gri localitati din cauza impactului industriei, a primit anul acesta recunoașterea de Capitală Verde.

Acestea sunt doar câteva dintre exemplele care arată cum Finlanda caută să fie un model pozitiv în ceea ce privește sustenabilitatea și protecția mediului.

Săptămâna viitoare, pe 9 iunie, Ambasada Finlandei la Bucureşti, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, va organiza un webinar despre economia circulară. În Finlanda, SITRA este autoritatea responsabilă cu elaborarea şi implementarea strategiei naționale pentru economia circulară.

La Misiunea Verde, la Europa FM, l-am invitat pe Kari Herlevi, Director de Proiect la SITRA, pentru a ne explica modul în care Finlanda a ajuns să aibă succes în materie de sustenabiltate: