Jurnalul unui sublocotenent din Primul Război Mondial – expus la Muzeul de Istorie a României

Jurnalul inedit al unui sublocotenent care a participat la Primul Război Mondial este, de fapt, exponatul lunii martie la Muzeul Naţional de Istorie a României și poate fi văzut până pe 15 aprilie.

Expoziția este intitulată “Jurnal din timpul Marelui Război“.

Ea va fi vernisată joi, la ora 13,00.

Jurnalul îi aparține unui sublocotenent originar din Copăcioasa, localitate aflată lângă Târgu Jiu.

Însemnările sale prezintă cruzimile şi neajunsurile războiului chiar şi din spatele frontului – condițiile în care se lua masa sau cum se făcea deparazitarea.

Sublocotenentul își nota în jurnal și visele, în care apăreau membri ai familiei, iubitele sale, precum şi o interpretare a acestor vise care prevestesc, într-un fel sau altul, binele sau răul.

În paginile jurnalului se regăsesc și numeroase poezii, majoritatea de dragoste, unele ale unor clasici, transcrise din memorie, altele scrise de sublocotenent şi dedicate celor două iubiri ale lui – Clemence şi Paraschiva – sau femeilor întâlnite în timpul războiului.

Pe lângă poezii, autorul desenează oamenii pe care îi întâlneşte, femeile din viaţa sa, caricaturizând, în acelaşi timp, personaje politice şi istorice ale vremii.

Sublocotenentul desena în special când era bolnav, supărat, când îi era dor de familie, dar și când era vesel.

Micro-expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 22 martie – 15 aprilie a.c., putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS