Confidenţialitate

Jurnaliștii Rise Project, cei care au scris despre vizitele lui Dragnea în Brazilia, ”vizitați” de ANAF

Câțiva ziariști publică o serie de dezvăluiri despre un demnitar de rang înalt. La scurt timp după aceea, o instituție a statului, adesea criticată pentru ineficiență, devine brusc foarte activă: nu suntem nici în Turcia lui Recep Erdogan și nici în Ungaria lui Viktor Orban: instituția în cauză este Fiscul, iar demnitarul vizat, Liviu Dragnea.

Ziariștii de la Rise Project au fost, joi, controlați pe neanunțate de o echipă ANAF, chiar în timp ce Rise Project se pregătea să publice un nou episod al anchetei, intitulat “Serviciul lor secret”.

Unul dintre jurnaliștii portatului online – Attila Biro – a povestit, la Europa Fm,  cum a decurs vizita inopinată a inspectorilor ANAF.

”Doi inspectori ANAF au venit la sediul Rise și ne-au spus că trebuie să le punem la dispoziție o serie de documente contabile, pentru că au început un control asupra instituției noastre. Noi le-am explicat că fiind vorba de o redacție nu are voie și contabilitatea în același loc. Drept urmare, ne-au lăsat o adresă și va trebui să ducem acele documente al dumnealor la sediu. Ca o remarcă, au insistat foarte tare să le prezentăm documentele pe loc, în zece minute, să vină un contabil și ce am aflat de curând, că o altă echipă s-a dus la redacția Hotnews, unde au desfășurat, tot așa, un control.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

L-am întrebat pe jurnalistul Rise Project dacă vede vreo legătură între ancheta care îl vizează pe Liviu Dragnea și controlul instituției aflate în subordinea Guvernului PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnaliștii Rise Project susțineau, între altele, că procurorii din Brazilia ar fi deschis o anchetă împotriva celor dezvăluite de presa de la București.

Aceștia suspectează o posibilă spălare de bani, dar și alte infracțiuni în cazul investițiilor făcute pe numele prietenilor lui Liviu Dragnea.

Liderul PSD – Liviu Dragnea – spune contrariul și afirmă că a notificat autoritățile din Brazilia pentru a verifica obținerea unor date personale, considerând că ”s-au încălcat niște legi”.

Potrivit Rise Project, afacerile din Brazilia de pe urma cărora ar fi beneficiat și președintele PSD au intrat în vizorul procurorilor din țara sud-americană.

Aceștia suspectează, între altele, o posibilă spălare de bani, dar și posibile infracțiuni economice comise de apropiații lui Liviu Dragnea.

Jurnaliștii susțin că au documentat toate plecările lui Liviu Dragnea și ale apropiatilor săi peste Atlantic.

Rise Project a publicat și o listă în care susține că se regăsesc indicativele zborurilor care i-au adus în Fortaleza, oraș din nord-estul Braziliei unde și-au desfășurat afacerile, numerele pașapoartelor folosite precum și datele și orele exacte când aceștia au trecut prin punctele de frontieră.

Un procuror brazilian, citat de Record TV, a doua cea mai mare rețea de televiziune din Brazilia,  spune că dacă sumele de bani folosite pentru a achiziționa proprietățile din Brazilia au fost obținute ilicit, atunci este un caz de spălare de bani chiar dacă ilegalitatea a avut loc, de exemplu, în România.

Un cetățean brazilian, pe nume Campos Junior, ar avea legături cu firme românești.

În tot acest context, sociologul Alin Teodorescu spune că explicația pentru averile mari ale unor politicieni stă în legea privind acțiunile la purtător nenominale.

E o copie după o lege interbelică și care se poate modifica imediat, sunt 350 de firme cu acțiuni la purtător, între care si Teldrum, care nu are nici o legătura cu Dragnea. (…) Dacă se modifică legea, aceste firme ar trebui să-și dezvăluie proprietarul, a spus Alin Teodrescu, pentru Digi 24.

Acesta adaugă că dacă vor fi modificate aceste legi, atunci proprietarii acestor 350 de firme care rulează aproximativ 1% din bugetul României în fiecare an ar trebui să-și declare proprietatea și atunci ar putea fi cunoscuți.

În tot acest scandal a reacționat și Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus ca nu există o anchetă a procurorilor brazilieni în ceea ce îl priveste și că a notificat autoritățile din Brazilia pentru a verifica obținerea datelor personale.

Liviu Dragnea a declarat că a mers în Brazilia ca turist și că nu are afaceri acolo. De asemenea, a dat de înțeles că ar putea să îi dea în judecată pe cei de la Rise Project.