Jurnalişti TVR, într-o scrisoare deschisă: Încercăm doar sa ne facem meseria şi să ne respectăm publicul

Jurnalişti ai televiziunii publice se declară „consternaţi şi indignaţi” de limbajul folosit de preşedintele director-general în înregistrări audio dezvăluite de realizatorul Dragoş Pătraru.

Doina Gradea poate fi auzită cum jigneşte un reporter şi îi numeşte „hateri de profesie” pe ziariştii TVR.

„Noi, jurnaliştii Direcţiei a TVR, suntem consternaţi şi indignaţi de limbajul folosit de preşedintele-director general Doina Gradea la adresa unui reporter şi a redacţiei în general. Îi solicităm doamnei PDG să îi ceară scuze colegei noastre, un jurnalist onest şi profesionist, care a acţionat în interesul public. În acelaşi timp, ne declarăm îngrijoraţi de dispreţul pe care doamna Doina Gradea şi domnul Eduard Dârvariu îl arată faţă de principiile şi misiunea televiziunii publice şi faţă de cei care încearcă să le respecte şi să le pună în practică, într-un peisaj mediatic tot mai dificil şi lipsit de reguli. O asigurăm pe doamna Doina Gradea că nu suntem hateri de profesie, încercăm doar să ne facem meseia şi să ne respectăm publicul, deşi de cele mai multe ori nu este deloc uşor”, scriu jurnaliştii televiziunii publice.

Dragoș Pătraru a publicat pe blogul său personal, mai multe înregistrări în care președintele-director general al instituției Doina Gradea, îi jignește pe jurnaliștii televiziunii publice. Mai grav, ea recunoaște că uneori e nevoită să intervină în politica editorială a știrilor.

Realizatorul  emisiunii “Starea Nației” spune că, potrivit contractului, nu are voie să denigreze imaginea televiziunii publice.

Dragoș Pătraru face aceste dezvăluiri în calitate de avertizor public.

În înregistrări, Doina Gradea spune că uneori e “nevoită” să intervină în politica editorială.

Există înregistrări în care directorul TVR 1 critică realizatorii, angajații și Comisia de Etică din TVR, sugerându-i lui Dragoș Pătraru că nu este civilizat să vorbeşti de rău locul în care lucrezi.

Eduard Dârvariu i-a cerut ulterior lui Dragos Pătraru să îi trimită desfăşurătorul emisiunilor sale înainte de difuzare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS