Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Vatican

Dacă Papa Francisc a venit la noi în acest final de săptămână, de ce să nu-i întoarcem și noi vizita. Așa se face că Jurnalul de Bord de azi îl scriem de la Vatican.

Este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul Roma. Întreaga țară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat și are aproximativ 1000 de locuitori. Nu cred că e cineva care să meargă la Roma și să nu pună în agendă și cel puțin o vizită la Vatican.

În mod sigur o zi nu vă este suficientă pentru a explora minunățiile Vaticanului.
Ca o curiozitate, la Vatican veți găsi cel mai mare muzeu din lume – de fapt, un complex de 10 muzee reunite sub titulatura de ”Muzeele Vaticanului”.

Pentru vizitarea lor de la A la Z vă trebuie aproximativ de 9 ani, și asta dacă alocați doar câte 30 de secunde în fața fiecărui exponat. În Capela Sixtină este mai tot timpul aglomerație, însă frumusețea și încărcătura simbolică a locului sunt copleșitoare.

Piața și Basilica San Pietro sunt cu siguranță două locuri pe care nu veți vrea să le ratați în Vatican. La final de săptămână este un adevărat furnicar aici, așa că dacă vreți să le admirați mai pe îndelete, poate ar trebui să evitați weekendul.

Piața și Basilica san Pietro se vizitează gratuit, însă pentru urcarea în Dom trebuie plătită o taxă de 8 euro, pentru a urca pe scări, sau 10 euro, pentru a folosi liftul.

Liftul nu merge decât până pe acoperiș, iar de acolo veți mai avea de urcat în jur de 300 de trepte până la terasa care oferă o imagine impresionantă asupra Vaticanului. Din Domul Basilicii puteți admira Piața San Pietro, Castelul San Angelo și Tibrul, dar și superbele Grădini ale Vaticanului.

Suvenirurile în zonă au suprapreț și le puteți găsi de regulă și în Roma, asta dacă vreți să faceți ceva economii, măcar la capitolul ”magneți”. Deși peste tot o să vedeți forțe de ordine, atenție la ”voluntarii” care vor încerca să vă pună pe mâini ”brățări ale prieteniei” sau să vă ofere daruri. În ciuda asigurărilor inițiale, nu sunt gratuite și pot fi urmate aceste gesturi de o hărțuire deloc plăcută.

Spuneam că Vaticanul nu poate fi explorat într-o zi. Dacă totuși vreți să încercați asta, am găsit un tur de aproixmativ 8 ore care promite contrariul. Combină vizitarea Capelei Sixtine a lui Michelangelo, Galeriei Hărților, Camerelor lui Rafael, Bazilicii Sf. Petru și a altor edificii emblematice pentru 90 de euro de persoană.

FOTO:Léonard Cotte / Unsplash