Judecatorul Stan Mustata, suspectat ca ar fi cerut bani in mai multe dosare

Magistratul face parte din completul care judecă dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, în care Dan Voiculescu a fost condamnat în primă instanță la cinci ani de închisoare cu executare.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, este suspectat că ar fi cerut bani în dosarul ICA, dar şi în alte cauze pe care le avea în soluţionare, printre acestea fiind şi cel în care Mihai Stoica cere anularea condamnării, au declarat marţi surse judiciare.

Potrivit surselor citate, judecătorul Stan Mustaţă ar fi pretins bani, dar şi bunuri, în mai multe dosare penale pe care le avea în soluţionare, atât cauze simple, cât şi complexe, între care ar fi şi dosarul în care sunt judecaţi Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane, pentru fapte de corupţie privind modul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Un alt dosar în care se suspectează că Stan Mustaţă ar fi pretins bani este cel în care Mihai Stoica a formulat o contestaţie în anulare în cazul condamnării primite în dosarul transferurilor de jucători. Magistratul Stan Mustaţă, care judeca cererea lui Mihai Stoica, a declarat contestaţia în anulare ca fiind admisibilă în principiu şi a amânat judecarea cauzei pentru 23 mai.

Judecătorul Stan Mustaţă este cel care în urmă cu mai mulţi ani a dispus arestarea lui Ovidiu Tender şi care i-a eliberat pe Dan Stroe, fost director general adjunct şi, respectiv, fost director de achiziţii în cadrul ANAF, precum şi pe Octavian Grecu, zis ‘Butoane’, în dosarul în care sunt cercetaţi alături de Sorin Blejnar şi omul de afaceri Radu Nemeş, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Judecătorul Stan Mustaţă a fost ridicat chiar de la Curtea de Apel Bucureşti și a fost dus la audieri la sediul DNA.

Magistratul trebuia să judece, astăzi, împreună cu un alt coleg, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alți 11 inclupați sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind modul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare.

Potrivit procurorilor, prejudiciul e de peste 60 de milioane de euro.

La termenul din 8 aprilie, judecătorul Stan Mustață a cerut să nu mai judece acest dosar, ca urmare a unor informații în presă și potrivit cărora numele său ar fi apărut într-un dosar de corupție în magistratură.

Curtea de Apel i-a respins însă cererea.

În privința dosarului ICA, Tribunalul București l-a condamnat anul trecut pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanța a dictat pedepse cu executare și pentru ceilalți inculpați.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care urmează să dea o decizie definitivă.