Judecătorii CCR ar putea beneficia de o „superimunitate”

Comisia juridică din Senat a adoptat un proiect de lege care prevede că judecătorii CCR nu pot fi reținuți,  arestați preventiv, percheziționați și nici trimiși în judecată fără încuviințarea a două treimi dintre ei.

Reprezentanții USR și  PNL s-au opus adoptării proiectului, în timp ce senatorii PSD, ALDE și UDMR au votat pentru.  Proiectul de lege este inițiat de deputatul mioritatii sârbe  Adnagi Slavoliub.

Potrivit formei adoptate de comisie, „judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați sau percheziționați decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea ministrului justiției, sesizat de procurorul general. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curții Constituționale.

În text nu se precizează însă dacă judecătorul în cauză are dreptul să voteze pentru propria încuviințare sau nu.  Față de forma adoptată tacit de Camera Deputaților, Comisia Juridică a Senatului a eliminat prevederea că judecătorii nu pot fi nici urmăriți penal fără votul a două treimi dintre membrii Curții Constituționale.

Senatul este Cameră decizională, urmând ca proiectul să fie votat în plen și apoi, dacă este adoptat, să fie trimis la promulgare.

În prezent, urmărirea penală, reținerea sau arestarea unui judecător al CCR este încuviințată de cei care l-au propus în funcție, și anume șeful statului, Senatul sau Cameră Deputaților.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS