Confidenţialitate

Judecători români protestează la Bruxelles

Trei asociații de magistrați din România vor protesta joi la Bruxelles față de starea justiției române și vor avea întâlniri cu Frans Timmermans, Antonio Tajani, și alți oficiali europeni afirmă judecătorul Cristi Dănileț.

E vorba de reprezentanți ai Asociației “Forumul Judecătorilor din România”, Asociației ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și ai Asociației ”Inițiativa pentru Justiție”.

Demersul lor vizează starea justiției din România și va cuprinde și un flashmob organizat de magistrații români în colaborare cu colegii lor din Belgia în fața Palatului de Justiție din Bruxelles.

Discuția cu Timmemans va avea loc la ora 10.00, iar cea cu președintele Parlamentului European la ora 16.00, ora Bruxelles-ului.

E vorba de aproape 30 de judecători şi procurori, de la toate instanţele din întreaga ţară, care vor explica oficialilor europeni motivele protestului lor.

Luna trecuta, magistraţii au manifestat in mai multe feluri – de la restringerea activitatii, purtarea unor banderole albe pina la a ieşi in fata institutiilor in care lucreaza, ca semn de protest impotriva modificarii legilor justitiei prin controversata OUG 7.

Magistratii sunt nemultumiti ca schimbarile au fost adoptate fara sa fie consultati iar , ulterior, nu s-a tinut cont de problemele pe care ei le-au ridicat.

Un punct sensibil il reprezinta functionarea sectiei speciale de investigare a magistratilor, care a fost scoasa de sub autoritatea Parchetului General si a primit puteri sporite, existind suspiciuni legate de independenta acesteia.

60 de șefi de parchete și șefi de tribunale au criticat protestele magistratilor si au cerut Secției pentru judecători a CSM să ia atitudine în aceasta privință.