Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Svastica 0.5

●„Nu merită să trăiască”, declară un deputat din Duma rusă despre militarii ucraineni capturați la Azovstal, unde au rezistat 2 luni și jumătate atacurilor sălbatice ale hoardei lui Putin. Electrizați de frenezia necro, rușii sunt gata să moară pentru fericirea de a-i omorî pe alții.

Adevăratul Dumnezeu al poporului pravoslavnic este Moartea: nu întâmplător, într-un sondaj din 2017 al cunoscutei rețele de socializare rusești VK, cu subiecți între 14 și 25 ani, la întrebarea: „Cine v-a influențat pozitiv viața ca model?”, Putin apare în răspunsuri alături de Iisus Hristos. Acum, acei tineri, în uniforma Armatei Roșii, conduși de Putin-Hristos, distrug, fură, violează, ucid – adică salvează lumea de la viață.

● Litera Z există în alfabetul latin, nu și în cel rusesc, unde sunetul aferent se scrie Ȝ. Și atunci, de ce a fost aleasă Z ca emblemă a trupelor de invazie?

Văd un singur răspuns: svastica hitleristă e alcătuită din două Z-uri perpendiculare. Simbolul războiului lui Putin este, deci, o svastică 0.5. Or, jumătatea lasă întotdeauna loc de progres.

●Excitate de aroma de cadavru ambulant care vine dinspre Kremlin, dictaturi amice Rusiei lui Putin nu vor să se lase mai prejos.

În Afganistan, femeile sunt ucise pe capete sau se sinucid din proprie inițiativă. Ucigașii sunt bărbați din familiile lor, care le acuză de încălcarea legii islamice. Totul sub privegherea părintească a regimului taliban. Care, din considerente de economie bugetară, a desființat departamentul pentru Drepturile Omului din guvern, declarându-l inutil.

În Shanghai, un polițist a fost filmat când îi amenință pe cei care nu vor să se supună carantinei inumane anticovid impuse de guvernul chinez: „Veți fi pedepsiți, iar pedeapsa va fi și pentru 3 generații din familia voastră!”. Se aude vocea unui tânăr: „Suntem ultima generație, mulțumesc”.

Din ce în ce mai mulți tineri chinezi refuză să se căsătorească și să procreeze. Ei își ucid astfel urmașii, ca ultimă formă de protest posibilă în fața dictaturii comuniste conduse de Xi Jinping, care sugrumă orice opinie separată. „Cine este dispus să aibă copii când s-a ajuns la ce s-a ajuns? Cu mine se termină domnia ta. Și suferința pe care ai provocat-o se termină tot cu mine”, mai scapă pe Weibo, twitter-ul chinezesc.

Iar Lukașenko, călăul Belarusului, ca să nu se mai complice cu băgarea opozanților în beciuri, decretează pedeapsa cu moartea pentru „pregătire de atentat” sau „tentativă de act terorist”. Adică, pentru orice li se năzare lui și gealaților lui.

● Avem, deci, în 2022, führeri la putere. Sau încercând s-o înșface, ca în America sau Franța. Nu avem însă, ca în 1940, așa cum băga de seamă Volodimir Zelenski, unCharlie Chaplin capabil să îngroape capul de mort multiplicat al lui Adenoid Hynkel într-un imens hohot de râs.

Cristian Tudor Popescu la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.