Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Orban, un ban

Cu un an în urmă, L. Orban, pe atunci premier, a achitat 3.000 lei amendă pentru nepurtarea măștii și fumat în spații închise oficiale, cu ocazia aniversării zilei sale de naștere la Guvern. Alți 4 membri ai executivului au fost amendați cu această ocazie.

Acum, deoarece e președintele Camerei Deputaților, Orban a ținut, tot de ziua lui, să feștelească și Parlamentul. Niște zeci de colegi, între care nu se știe dacă era măcar unul cu mască, s-au adunat în așa-numitul Salon Spaniol din Casa Poporului să ponteze la prinosul de dragoste pentru șef.

De ce a vrut cu tot dinadinsul starostele PNL să organizeze agapa sa aniversară la Guvern și apoi la Parlament? De ce nu la sediul PNL? Sau, pur și simplu, la o terasă în oraș, că relaxarea permite și e cald afară?

Păi, pentru că un șef al acestei țări nu mai poate să facă din ziua lui de naștere ce făcea Nicolae Ceaușescu, dar o nostalgie poate să-l încerce. O demonstrație rituală de forță politică, asta îl preocupă pe dl Orban, nu anii pe care i-a împlinit. Să se știe cum i se pupă poala de către acoliți, persoane cu funcții și titluri, ceea ce dă măsura puterii sale. Molusca Anisie, v-o mai amintiți?, cea care ne-a pilit nervii cu pila lui Orban ca ministru al Educației, acum plantată președintă a Comisiei de profil a Camerei, nu a lipsit, n-avea cum să lipsească, de la „protocol”. Ministrul de Interne, L. Bode, mesean și el, nici nu se gândește la o anchetă a poliției, care să-i strice cheful șefului său, că de-aia e șef…

Dar cetățenii, simplii cetățeni, eventual votanți PNL, ei ce-or zice? Orban e convins că nu vor fi nicidecum revoltați, că nu se vor simți batjocoriți, ci că îl vor admira pentru cât e de tare și cum călărește legea în picioare…

Ca și pentru răspunsul Măriei Sale, la o întrebare pe care nu i-a pus-o nimeni – atenție!, urmează vaccinul plătit de doritori… Probabil ca răsplată pentru că, rezistând propagandei feroce a grupurilor antivaccin, antimască, mărturisitorilor Necovidului, oamenii s-au dus totuși să se vaccineze, dar acum, de când cu relaxarea, nu prea se mai înghesuie. E uluitor cum își subestimează și își jignește alegătorii acest politican de un ban.

Culmea e că, în delirul său de grandoare, Șică cel Mare se vede reales la Congres nu numai președinte PNL, ci și candidat la președinția României. În vreme ce la partid nu-i exclus să câștige, prin sforăriile care l-au consacrat, dacă demagogul rânced L. Orban ajunge în fața votului cetățenilor, va fi vai și-amar de PNL și de România.

Cristian Tudor Popescu la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.