Confidenţialitate

Joacă și tehnologie pentru educația și integrarea copiilor ucraineni

Fundația Terre des hommes deschide luna aceasta în București un centru dotat cu tehnologie 3 D special pentru copiii și tinerii ucraineni. Aceștia vor putea urma ateliere de imprimare tridimensională, explorând propriile talente și abilități și „jucându-se” creativ.

Fundația are expertiza unui astfel de centru de tip laborator de tehnologie digitală deoarece în 2020 deschidea un Solidarity FabLab la Târgu Ocna, în parteneriat cu un liceu și un centru educațional. Dacă pentru tinerii de acolo scopul era de a crește șansele lor de a găsi un loc de muncă, acum ea își propune să cultive abilitățile antreprenoriale ale tinerilor ucraineni,

să-i implice în activități extra-școlare utile și să-i pregătească pentru un domeniu de viitor, cu adevărat util pentru ei, indiferent de țara unde vor locui. În centrul numit Resilience and Innovation Facility se vor organiza și diverse cursuri creative, care îi vor ajuta pe copii să se proiecteze în viitor.

„Pentru că în ultimii 30 de ani am lucrat cu copii refugiați sau copii români afectați de migrație, știm că, dincolo de nevoile de bază, cel mai important pentru ei este să continue să fie copii, adică să se joace, să meargă la școală, să-și facă prieteni, să exploreze”, spune Laura Sava-Ghica, Country Representative al Fundației Terre des hommes.

Deschidem acest centru și pentru copii români, nu doar pentru tineri refugiați. Pe de altă parte, scopul este să ajungem la copiii și tinerii refugiați care nu sunt în centre și care nu beneficiază de activități de sprijin, dar pot folosi acest spațiu și pentru socializare și integrare.

Centrul va avea în dotare spații modulare destinate învățării prin joc, atelierelor de educație non-formală, de creativitate și de deprindere a unor abilități tehnice și digitale.

În cazul intervenției pentru copii ucraineni refugiați, activitățile noastre din ultimele 6 luni pun accentul pe sprijinul psihosocial al familiilor, adică sprijin pentru a proteja echilibrul mental și bunăstarea psiho-socială. Echipele noastre ajută astfel familiile ucrainene să se conecteze cu comunitatea românească, oferindu-le și mijloacele de a face față problemelor practice și de a alina suferința cauzată de război și dezrădăcinare.

Din luna martie, Fundația Terre des hommes acordă asistență socială familiilor ucrainene fie individual, fie în parteneriat cu centrele rezidențiale pentru refugiați din București, iar acum și în Brașov și Constanța. Ca fundație dedicată drepturilor copilului, ne concentrăm toată atenția asupra celor mici și asupra tinerilor, pe care îi ajutăm să facă față noilor realități. În același timp, colaborăm cu 12 centre care găzduiesc familii și asistăm părinții cu produse esențiale și informații care să-i integreze și orienteze din punct de vedere medical, profesional, legal. Până în prezent am sprijinit astfel aproape 11,000 de beneficiari din rândul refugiaților ucraineni (adulți și copii).

Periodic, organizăm evenimente deschise și copiilor români, deoarece vrem să oferim acestora ocazia de a se împrieteni cu copii ucraineni, precum și celor din urmă ocazia de a se integra.

Sprijinul Terre des hommes pentru familiile ucrainene din România este posibil prin contribuția financiară a Centrului de Criză și Sprijin al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, orașul Zurich, Fundația Z Zurich,  Swiss Solidarity și UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiaţi).

Despre noi -Terre des hommes in România

Fundația Terre des hommes este activă în România de 30 de ani pentru a veghea la respectarea drepturilor copiilor, în special pentru a preveni diferitele forme de violență asupra lor, în contexte variate: migrație, școli, sport etc. Prin intermediul proiectelor noastre, investim în șansele copiilor, educăm tinerii și adulții în spiritul drepturilor copilului și formăm profesioniști din protecția copilului și educație.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.